Рання полуниця: як криворіжцям її правильно обирати та кому не варто вживати
Фото: Freepik (ілюстрація)
Про це йдеться на сайті Держспоживслужби у Дніпропетровській області.
Читайте також: Ранні овочі: як криворіжцям вберегти себе від отруєнь
Полуницю варто купувати:
- на агропродовольчих ринках, на яких є лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, які проводять дослідження та за результатами досліджень видається експертний висновок про безпечність харчового продукту;
- у магазинах, до яких харчові продукти надходять з якісними посвідченнями від виробників, які гарантують, що харчовий продукт безпечний та придатний до вживання.
Довіряти стихійним місцям торгівлі не варто.
Як правильно обирати полуницю у магазинах/на ринках:
- якісна полуниця має ароматно пахнути. Відсутність запаху — ознака хімікатів;
- полуниця має бути цілісною та свіжою: пом'ята полуниця почне гнити відразу після покупки;
- колір повинен бути яскраво-червоним. Більш світла полуниця — не дозріла, а більш темна, радше за все, - накачана барвниками;
- також потрібно стежити за цілісністю плодоніжки, яка свідчить про свіжість ягоди;
- у солодкої полуниці зерна заглиблені у плід і перебувають не занадто близько одне від одного.
Наявність нітратів у полуниці в українському законодавстві не нормується. Тому при дослідженні полуниці використовують норму, як для інших фруктів - винограду, яблук, груші. Ця норма не перевищує 60 мг/кг.
Людям зі слабким імунітетом, зі слабким здоров'ям, а також мамам, що годують груддю, літнім людям і дітям такий продукт вживати не можна. Нітрати забруднюють кров, печінку, і ми отримуємо отруєння.
Краще почекати сезонний урожай. Більш того, українська полуниця з'явиться у продажу вже наприкінці травня.
Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"