СБУ затримала російського агента, який намагався приєднатися до десантників ЗСУ

СБУ затримала російського агента, який намагався приєднатися до десантників ЗСУ

Фото: Офіс Генерального прокурора

Служба безпеки України затримала російського розвідника, який під виглядом капелана намагався приєднатися до десантників ЗСУ.

Про це повідомляє Служба безпеки України у Telegram.

У Києві агент хотів долучитися до однієї з бригад десантно-штурмових військ, щоб шпигувати за місцями її перебування та переміщення.

Його завданням було — встановити довірливі відносини з командуванням підрозділів десантно-штурмових військ ЗСУ. Це дало б можливість зібрати необхідні дані про озброєння, робочі плани та бойові операції українських захисників.

Однак правоохоронці вчасно викрили агента, перешкодили його розвідці та встановили його російських кураторів. Його затримали під час співбесіди у штабі Командування українських десантників щодо «зарахування» до лав ЗСУ.


У ході розслідування встановили, що правопорушником був головний спеціаліст одного із департаментів Київської обласної військової адміністрації. Чоловік підробив «довідку» про належність до парафіян, щоб видати себе за капелана.

Киянина дистанційно завербував співробітник 317-го розвідувального центру головного управління генштабу збройних сил РФ. Після чого почав давати йому «випробувальні» завдання ще під час роботи київського посадовця у військовій адміністрації.

Під час затримання у зрадника вилучили мобільний телефон із доказами його листування з російськими спецслужбовцями в анонімному чаті.


Киянину повідомлено про підозру за державну зраду в умовах воєнного стану — частина 2 статті 111 Кримінального кодексу України.

Йому загрожує довічне ув'язнення.

Нагадаємо, на Дніпропетровщині затримали агента РФ, який хотів скоригувати атаку по ТЕС та військовому шпиталю.

Посилання скопійовано в буфер обміну