Річка Дніпро після атаки РФ на ДніпроГЕС: стан води поступово покращується

Річка Дніпро після атаки РФ на ДніпроГЕС: стан води поступово покращується

Фото: Перший Криворізький

Останні дані від Держводагентства та Держекоінспекції показують, що стан води річки Дніпро, у яку після ворожого обстрілу ДніпроГЕС потрапило 0,5 тонни нафтопродуктів, поступово покращується.

Про це повідомляє Міністерство захисту довкілля і навколишнього середовища України.

Раніше редакція «Першого Криворізького» писала про наслідки для довкілля через витік нафти та атаку на ДніпроГЕС.

Аналіз проб води з річки Дніпро показав наступне:

  • зафіксовано перевищення вмісту нафтопродуктів у двох місцях відбору, зокрема на правому березі від Дніпровської ГЕС – у 4,2 раза, та на відстані 2,5 км від греблі – у 2,9 раза. Проте на відстані 4,4 км від греблі перевищення не зафіксовано;
  • значення водневого показника (рН) зросло від 8,63 до 8,75 одиниці рН, при нормі 6,5-8,5. Це свідчить про жорсткість води, проте не становить ризику для населення, але може впливати на смак води та спричиняти появу осаду;


Також Міндовкілля повідомило, що зараз вода з нижнього б’єфу Дніпра використовується лише для питного водопостачання у Біленьківській територіальній громаді.

Проби води відбиралися у місці пошкодження ДніпроГЕС та в найбільш доступних місцях річки на відстані одного, півтора та двох кілометрів нижче греблі. Фактично там зафіксовано перевищення концентрації нафтопродуктів у 2,12 раза.

Держводагентство та Держекоінспекція продовжують моніторити ситуацію та вживати заходів для усунення наслідків забруднення.


Посилання скопійовано в буфер обміну