Які наслідки для довкілля через витік нафти та атаку на ДніпроГЕС

Які наслідки для довкілля через витік нафти та атаку на ДніпроГЕС

Фото: Перший Криворізький

Фахівці Державної екологічної інспекція підрахували, що після атаки на Дніпровську ГЕС стався витік 0,5 тонни нафтопродуктів, яка зараз рухається нижче за течією річки Дніпро. Про можливі наслідки для довкілля України розповіли журналістам нашого сайту Едуард Євтушенко, завідувач кафедри ботаніки та екології Криворізького державного педагогічного університету, та експерт з екопитань Антон Петрухін.

Раніше редакція «Першого Криворізького» писала, як росіяни виправдовують удари по ДніпроГЕС.

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України повідомляє, що фахівці Державної екологічної інспекції визначили концентрацію нафтопродуктів в річці та суму збитків. А у лабораторіях Держводагентства вже оперативно перевіряють проби на більш розширений спектр показників.




«Але все залежить від течії. Наприклад, нижче по течії Дніпра територія Великого лугу, де раніше було Каховське водосховище, і там зараз водопілля. Але пізніше, коли кількість води зменшиться, то утвориться ряд замкнутих водойм, якщо пляма з нафтопродуктів, скажемо простими словами, залишиться у закритій водоймі, то 100% там загине вся іхтіофауна. Але і це не кінцевий наслідок від нафтопродуктів, тому що навіть після того, як водойма висохне на дні залишиться ця плівка, від якої можуть постраждати птахи.

Також є варіант, що нафтопродукти можуть потрапити і в море», — пояснив Едуард Євтушенко.

Також Едуард Євтушенко пояснив, що у мирний час українські спеціалісти могли б безперешкодно зупинити спускання по течії плями з нафтопродуктів, але через лінію фронту та окуповані ворогом міста та села нижче по течії річки Дніпро процес усунення наслідків для довкілля значно ускладнюється.

Також журналістка нашої редакції звернулись за коментарем до експерта з екопитань Антона Петрухіна, який підтвердив, що забруднена велика «пляма» з нафтопродуктів на поверхні води зноситься поступово нижче за течією.

«Пляма з нафтопродуктів розтягнулась на декілька кілометрів тонкою плівкою на воді. Тому зараз Держекоінспекція посилено спостерігає за станом водного об'єкту. А з урахуванням напрямку знесення цієї «плями» на південь до зони бойових дій її нейтралізація неможлива», — говорить Антон Петрухін.
Антон Петрухін також повідомив, що станом на 23 березня воду активно спускають, тож малоймовірно, що «пляма» з нафтопродуктів залишаться в Дніпрі чи у закритій водоймі . Велика верогідність того, що забруднюючі речовини винесе у море.


«За інформацією Укргідроенерго, загрози прориву немає. Тривають роботи з ліквідації наслідків терористичного акту РФ. Ситуація на греблі станції контрольована.

На місці фахівці Держекоінспекції та Басейнового управління водних ресурсів річок Приазов’я Держводагентства відібрали проби поверхневих вод у місці пошкодження споруди і у найбільш доступних місцях річки Дніпро на відстані один, півтора та два кілометри нижче греблі ДніпроГЕС у Запорізькій області», — пише Міндовкілля.
Станом на сьогодні ризиків потрапляння забрудненої води в питні водозабори немає. А у лабораторіях Держводагентства вже оперативно перевіряють проби на більш розширений спектр показників.




Автор фото: Держекоінспекція


Посилання скопійовано в буфер обміну