У Каховське водосховище знову прибуває вода: чим це викликано

У Каховське водосховище знову прибуває вода: чим це викликано

Фото: Перший Криворізький

У Каховське водосховище знову почала прибувати вода. За останніми супутниковими знімками цього району видно, що значна частина раніше висушеної території колишнього водосховища зараз покрита водою. Екоексперти кажуть, що на Великому Лузі вперше за півстоліття сталося водопілля.

А причиною прибуття води на території колишнього водосховища може бути доволі простою — весняне танення снігів додало додаткової вологи у низов'я Дніпра.

«За відсутності штучного регулювання рівня води, сьогодні ми можемо спостерігати на території колишнього Каховського водосховища ті самі процеси, що відбуваються на природних, незарегульованих людиною заплавах річок. Весняні водопілля відбувалися на цих землях ще до побудови ГЕС тисячі років», — розповів з інтерв’ю для texty.org.ua експерт Української природоохоронної групи, молодший науковий співробітник Інституту зоології імені Шмальгаузена НАН України Григорій Коломицев.
Також є думки у науковій спільноті, що це дуже позитивний процес. Тому що для того, щоб плавні Великого Лугу, який може відродитися, були, їм життєво потрібна весняна повінь. Еколог Вадим Манюк в інтерв'ю для «Суспільного» повідомив, що такого не було 65 років.


Раніше редакція «Першого Криворізького» писала, що науковці Української природоохоронної групи впевнені, що руйнація Каховської ГЕС — екоцид. Але природа має свої правила, і через певний час затоплений раніше Великий Луг відновиться самостійно. Біологи вважають його одним із найбільш важливих природних й історичних ландшафтів України. Тому після руйнації Каховської ГЕС наукова спільнота України виступила проти відбудови водосховища.

«До водосховища на його місці були дуже великі території заплавних лук зі своїм особливим різноманіттям, яке відновиться. Так, на це знадобиться не менше 15 років, але користь від цього біорізноманіття буде більшою, ніж водосховища.

Якщо ми згадаємо догреблевий період, то в річці Дніпро водилися і представники осетрових риб, які могли заходити з моря у верхів'я річки на нерест», — говорить завідувач кафедри ботаніки та екології Криворізького державного педагогічного університету Едуардом Євтушенком.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів та ООН оцінюють розмір збитків від підриву Каховської ГЕС у понад 11 мільярдів доларів. Але вже 18 березня 2024 року Кабмін заборонив нецільове використання земель, які займало Каховське водосховище. Урядова постанова запобігає передачі у власність і використання цієї території для цілей, які не пов’язані з відновленням водосховища та будівництвом гідротехнічних споруд. Такі обмеження діють на період воєнного стану і впродовж п'яти років після його припинення чи скасування.




Фото: Владислав Нестеренко

Посилання скопійовано в буфер обміну