У Кривому Розі відкрилась виставка неофіційного мистецтва Одеси

У Кривому Розі відкрилась виставка неофіційного мистецтва Одеси

Фото: Перший Криворізький

16 березня у Кривому Розі відкрилась виставка картин «Три години: неофіційне мистецтво Одеси другої половини ХХ століття», яка складається з приватної колекції Романа Єрмоленко у стилі нонконформізму.
Про це повідомляє журналістка «Першого Криворізького».

Безкоштовна виставка знаходиться у новобудові за вулицею Костенко 37 та триватиме до 14 квітня: щосуботи з 15:00 до 19:00 та щонеділі з 12:00 до 19:00.

Роман Ярмоленко — мешканець Кривого Рогу, підприємець, меценат і поціновувач українського мистецтва.

«Це велика виставка одеських митців XX століття, яку він придбав у власну колекцію. І ми вирішили організувати ось такий проєкт для того, щоб показати мешканцям Кривого Рогу, які в нас тепер є здобутки і перлини національного і міжнародного рівня, які тепер зберігаються у Кривому Розі», — розповіла керівниця Криворізького центру сучасної культури Катерина Левченко.


17 березня о 12:00 у рамках цієї виставки відбудеться лекція Кирила Ліпатова — дослідника, куратора, і колишнього наукового співробітника Одеського художнього музею. Він детальніше розкаже про ХХ століття та про цей феномен взагалі.

«Коротке двадцяте століття» — термін, що описує швидкоплинність сучасного світу, але це саме це століття було надзвичайно насичене на події, що змінили світ: дві світові війни, громадянські, технологічні, мистецькі революції, а Україну спіткала окупація Радянським Союзом і 70 років терору.

«Виставка називається 3 години, тому що це мистецтво, яке протиставлялось соціальному реалізму і було заборонено під час радянської доби. Але художники творили та робили камерні виставкові проєкти, квартирники і так далі. Тут представлені художники, які так чи інакше асоціюються з Одесою, вони або навчались або тривалий період часу жили в Одесі», — зазначила Катерина.
Так колекція містить і картини криворізького художника Валентина Алтанеця, який протягом певного часу проживав в Одесі та закінчив там художнє училище. Також наявні картини й інших митців, зокрема, Віктора Павлова, Станіслава Жалобнюка, Мойсея Черешні, Давида Тихолуза, Ігора Божка, Володимира Цюпко, Сергія Беліка та інших.

«Виставок у нас, очевидно, дефіцит, тому я вдячний організаторам за те, що вони нам показали те, що ми не можемо побачити у наших виставкових залах. Окремі роботи захоплюють, а інші цікаві. Експозиція широка, тому кожному є що обрати», — прокоментував криворізький художник Ренато Ортіс.


На відкритті виставки були присутні і відомі художники, і представники творчих організацій міста, і мистецтвознавці, і звичайні містяни з родинами або друзями, які цікавляться мистецтвом.

«Відкриття виставки — це вже таке свято і дуже приємно, що сьогодні присутньо дуже багато знаних людей в місті, художників, мистецтвознавців. І однозначно мистецтво розширює кругозір, викликає емоції та певні почуття. Тому дійсно важливо відвідувати такі виставки та події. У нашомі місті таких заходів небагато, але вони є», — розповіла одна з відвідувачок Ганна.

Загалом опитані криворіжці вважають, що у місті потрібно більше культурних заходів:

«Я вважаю, що творчих заходів не буває багато і потрібно їх створити все більше і більше для різноманіття та наповнення Криворіжжя. На цій виставці мені подобається різноманіття робіт, які тут представлені, і наскільки в різних техніках вони виконані», — поділилась одна з організаторок культурних заходів міста.

Також відвідувачі відзначають, що не всі представлені картини зрозумілі всім з першого разу, комусь потрібно більше часу, щоб зрозуміти їхній сенс:

«На цій виставці деякі картини були дуже незрозумілі, а деякі — зчитувались одразу, але загалом було цікаво. У Кривому Розі однозначно потрібно якомога більше таких культурних заходів», — прокоментувала одна з відвідувачок Маргарита.


Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну