Як російські пропагандисти висвітлюють удари по Кривому Рогу

Як російські пропагандисти висвітлюють удари по Кривому Рогу

Фото: Перший Криворізький

Ввечері 12 березня окупанти завдали ракетних ударів по Кривому Рогу, в результаті чого пошкоджені дев’ятиповерховий та п’ятиповерховий будинки, загинули 5 людей, поранення отримали понад 40, у лікарнях знаходяться 18, з яких 7 дітей. У важкому стані досі залишається шестеро людей, з них одна дитина.

Російський державний пропагандистський медіаконгломерат «РИА Новости» посилаючись на Telegram-канал очільника Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергія Лисака, опублікував інформацію лише про те, що у Кривому Розі внаслідок вибухів було пошкоджено підприємство, адміністративну будівлю та склад.



В цій публікації пропагандисти не згадують про загиблих та поранених криворіжців, про влучання у житлові будинки, натомість пишуть про те, що прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявляв, що російські війська не завдають ударів по житлових будинках та соціальній інфраструктурі.

Це не вперше, коли загарбники влучають у цивільні об’єкти міста, але виправдовують це тим, що нібито завдали удар по військовим складам.



Російське онлайн-видання «Военное обозрение» пише, що це нібито українська протиповітряна оборона (ППО) спрацювала так, що в результаті вибух пролунав в одній із криворізьких багатоповерхівок.



А як доказ влучання саме ППО по житловому будинку пропагандисти наводять стандартне прохання не викладати фото і відео з місця прильоту.

Як повідомляє Держспецзв’язку, оприлюднення фото та відео допомагає окупантам корегувати наступні удари та вирахувати, де знаходяться українські точки ППО. До 80% розвідінформації окупанти можуть отримати з відкритих джерел.

Що не можна публікувати після влучань

  • не можна вказувати точні об’єкти ураження у соцмережах, публічних виступах тощо;
  • не можна писати свої здогадки, куди саме намагались поцілити загарбники (наприклад, вони хотіли влучити в аеропорт, але влучили у школу, яка знаходиться поруч тощо);
  • не вказуйте, на яких ділянках, на вашу думку немає ППО;
  • не говоріть/пишіть публічно, що для заїзду/виїзду у місто залишилась одна дорога і називати, яка саме.

Більше про російські маніпуляції та дезінформацію читайте у спецпроєкті «Боротьба з дезінформацією»

Редактор: Денис Шабанін

Посилання скопійовано в буфер обміну