Жінки, мистецтво і політика: у Кривому Розі пройшла лекція до 8 березня

Жінки, мистецтво і політика: у Кривому Розі пройшла лекція до 8 березня

Фото: Олена Джуріна

7 березня в Кривому Розі пройшла лекція про жінок в мистецтві.

Про це редакції «Першого Криворізького» повідомила журналістка.

Спікерка та мисткиня Олена Джуріна розповідає, що коли дізналася про можливості робити свої події в ком'юніті-центрі Quеer Home, вирішила напередодні 8 березня тут актуалізувати тему жіноцтва та жіночих прав.

Вона підготувала лекцію з презентацією про жінок в мистецтві та про політику, яка впливала на життя жінок, їхні рефлексії і те, як вони змінювали своїми роботами і життєвими подвигами цю політику.

В своїх дослідженнях Олена опиралася на статтю Лінди Нохлін «Чому не було великих жінок-художниць?», яка дала поштовх іншим дослідницям і дослідникам вивчати і продовжувати цю тематику.

«Було цікаво поглянути не тільки на контекст західного суспільства, яке вважається більш прогресивним в плані боротьби за жіночі права, але й поглянути що в період 20 століття відбувалося в Україні, яка майже все століття була під окупацією совєтської тоталітарної влади. Ми розглянули персоналії з 3 поколінь художниць з різними мовами, але з однаково тяжкими долями бо кожне покоління стикалося з жахливими умовами: з Другою Світовою Війною, з репресіями совєтської влади, з війною, яку розпочала Росія. Ми надихнулися жіночими постатями, які були згадані, але дуже багато жінок залишилися за кадром цієї лекції оскільки це дуже об'ємна тема і є багато історій які можна розказати в рамках інших лекцій» — додає Олена Джуріна.

На цій лекції учасники разом зі спікеркою дослідили як у всесвітньому контексті розвивалось жіноче мистецтво, а також чому довгий час взагалі не було великих мисткинь. Причини знайшли в недоступності освіти для жінок довгий час в історії та в патріархальних упередженнях, які не дозволяли жінкам займатися різними професіями.

Також на лекції розглянули біографії художниць як з всесвітнього контексту, так і українських. Знайшли паралелі між боротьбою, яка точилася сто років тому і тією боротьбою, яка йде зараз. Багато питань досі лишаються не вирішеними і ця боротьба ще триває.


Учасниця лекції та мисткиня Анна Муханова каже: «Ця лекція чудово підсвічує важливі аспекти існування жіноцтва та життя мисткині. Захід провели в актуальні дати. Спікерка вказала на приклад Харківських Жіночих тижнів солідарності, під час яких проводять лекторії та воркшопи про і для жінок, та інші всесвітні березневі заходи феміністичного спрямування.Такі низові громадські ініціативи підтримують локальну культуру та дають чудову можливість людям різного віку, статі, гендерної ідентичності та різного ступеня обізнаності у проблемах сучасного фемінізму дізнатися щось нове, задонатити Жіночому ветераньскому рухові та просто приємно провести час».

Інша учасниця заходу та поетка Іванна Волошина відзначила, що такі події є важливими для розкриття нових сенсів свята 8 березня. Бо всі ми його знаємо як свято весни, а не як міжнародний день боротьби за жіночі права.

На заході також були чоловіки, які активно долучалися до обговорення.

Криворізька мисткиня Ксенія Костянець підсумувала: «Ця лекція про жінок, мистецтво і політику видалась мені цікавою, корисною, актуальною. Подібного формату не вистачає в Кривому Розі. Особливо напередодні 8 березня - дня боротьби за права жінок і мир. Наголошую, що це день боротьби, а не свято краси, ніжності та квітів! Нам є над чим працювати і що змінювати, адже навіть довкола 8 березня купа стереотипів. Але я бачу зміни, трансформацію думок і суспільства. І сьогодні ми продовжуємо нашу боротьбу, не лише з ворогом, а й з засиллям нав'язаних кліше».
Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну