Рубка або перевіз деревини: як перевірити законність

Рубка або перевіз деревини: як перевірити законність

Фото: Перший Криворізький

На вирубку дерев, шкідливі викиди та скиди, видобування на природних територіях в Україні потрібен дозвіл, але буває таке, що через відсутність контролю та нагляду відбувається порушення екологічного законодавства та права людей на чисте та безпечне довкілля.

Що робити, коли поруч з вами відбувається екологічне свавілля, та до кого звертатися, щоб його зупинити? Редакція «Першого Криворізького» нижче опише детальну інструкцію, яку підготували екоактивісти громадської організації «Екодія».

Нагадаємо, що Дніпропетровщина знову серед лідерів за порушенням екозаконодавства.

Що робити, коли ви бачите рубку лісу?


Слід перевірити, чи дійсно ця рубка незаконна. Для цього слід звернути увагу на те, чи є у кутах лісосіки (ділянки, на якій проводиться рубка) лісосічні стовпці, чи є у лісорубів квиток на проведення цієї рубки та чи добре помітні пні дерев.

Зазначимо, що усі законні рубки мають бути позначені такими стовпцями.



У людей, що здійснюють роботи, повинен бути лісорубний квиток або його копія, цей документ дозволяє рубку лісу.

Якщо рубка вже завершена – перевірка також можлива. Для цього необхідно написати запит до Державного агентства лісових ресурсів України (ДАЛРУ, на адресу [email protected]), вказавши в ньому географічні координати ділянки рубки (наприклад, можна зробити у лісі фото зі збереженням геолокації і скопіювати координати з атрибутів цього фото) і попросити вказати, до якого лісгоспу відноситься ця ділянка, а також лісництво, квартал і виділ у межах цього лісгоспу, яким вона відповідає. Маючи ці дані, ви можете перевірити через Відкритий реєстр, чи було виписано лісорубний квиток на відповідну ділянку.



Зазначимо, що якщо рубка дерев відбувається не на території лісів, а лісосмуг, вулиць міста або села, то у людей, які виконують роботи зі рубки дерев, також повинні мати документи-дозволи на виконання цих робіт, погоджений з міською, обласною або районною владою.

Також у разі фіксування незаконної рубки екоактивісти радять написати скаргу до Державної екологічної інспекції (із зазначенням назви лісгоспу, який треба перевірити) та заяву до Нацполіції про злочин, передбачений статтею 246 Кримінального кодексу України «Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу».

Що робити, коли побачили транспортування деревини невідомого походження?


Перше, що треба зробити — сфотографувати або записати номер автомобіля, який перевозить деревину. Також слід перевірити наявність бирок зі штрих-кодами на колодах. Якщо такі бирки відсутні, деревина, скоріш за все, заготовлена незаконно і потрібно звертатись до Національної поліції України із заявою про злочин, передбачений статтею 246 Кримінального кодексу України «Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу». І навіть якщо бирки є, то варто теж сфотографувати їх в достатній якості для того, щоб потім можна було прочитати номери бирок.



А перевірити номери автомобіля та бирок можна на сайті open.ukrforest.com. За кожним номером видається інформація про лісгосп, в якому було зрубано дерево, деревну породу, розміри та товарну категорію колоди.



Якщо інформація по зафіксованих вами номерах бирок та номеру автомобіля відсутня у базі, пишіть заяву до Національної поліції (аналогічно до пункту 2 цього алгоритму).

Тож контроль за порушеннями екологічного законодавства можуть та повинні здійснювати не лише інспектори Державної екологічної інспекції та інших установ, а і громадськість.


Посилання скопійовано в буфер обміну