«Обстріл Донеччини криворізькими воїнами»: чергова брехня від російської пропаганди

«Обстріл Донеччини криворізькими воїнами»: чергова брехня від російської пропаганди

Фото: Перший Криворізький

Днями генпрокуратура РФ заявила, що засудила 33 українських військових, серед яких були і криворізькі бійці 17-ї танкової бригади ЗСУ, які, за їх версією, обстрілювали населені пункти в Донецькій області. Це все вигадки російської пропаганди.

Редакція «Першого Криворізького» пояснює, чому не слід вірити ворожій пропаганді.

Росіяни у своїх так званих засобах масової інформації пишуть, що українські військові від початку повномасштабного вторгнення з 24 лютого до 10 березня нібито вели обстріл, під який потрапили житлові будинки у населених пунктах Сартана, Саханка, Талаківка, Старий Крим, Заїченко та Дзержинське.

Серед військових, пишуть росіяни, були і військовослужбовці 17 танкової бригади, яка базується у Кривому Розі.

Зауважимо, що Росія з 2014 року розповсюджує такі наративи, в яких постійно обвинувачує українських військових.

Журналістка-аналітикиня громадської організації «Інтерньюз-Україна» Дзвенислава Щерба вважає, що це маніпуляція від російської пропаганди, яка створена, щоб підірвати довіру до Збройних сил України.


Росіяни поширюють новий


«Ці наративи поширюються і на українців та українок, щоб підірвати довіру до Збройних сил України, а в деяких випадках навіть схилити українців до співпраці з російською окупаційною владою, якщо ми говоримо про тимчасово окуповані території України. Там людей залякують брехнею про “воєнні злочини ЗСУ», — прокоментувала черговий фейк Дзвенислава Щерба.

Окупанти хочуть посіяти паніку серед українського населення



Як росіяни намагалися підірвати довіру до ЗСУ на початку повномасштабної війни


Російські пропагандисти ще на початку повномасштабного вторгнення звинувачували українських військовослужбовців у масових вбивствах.

А самі ж росіяни розстрілювали мирних жителів у Чернігівській, Київській, Сумській, Харківській та в інших областях України. Це відбувалось, коли люди намагалися евакуюватися з-під обстрілів чи окупації. Співрозмовники і співрозмовниці «Першого Криворізького» неодноразово розповідали редакції, що саме росіяни обстрілювали легкові автомобілі цивільних людей у так званих «зелених коридорах».

Нагадаємо, армія РФ з перших днів широкомасштабної війни без упину обстрілювала Маріуполь. Але коли пропагандистські ЗМІ публікували будь-яку інформацію про воєнні злочини, вчинені у Маріуполі, вони звинувачували у масових вбивствах саме українських воїнів.

Через ці неправдиві звинувачення «судять» полонених українських військових.

Крім цього, Генеральна прокуратура РФ засудила зараз українських полонених у тому, що вони з 24 лютого до 10 березня обстрілювали низку населених пунктів на Донеччині. Внаслідок чого загинув 17-річний хлопець та жінка отримала поранення.

Втім, українська влада не повідомляла про подібні випадки, відтак стверджувати, що взагалі були обстріли чи жертви — неможливо. Фейковий суд так званої “Донецької народної республіки” засудив 33 українських військових 36-ї та 17-ї бригади терміном від 27 до 29 років позбавлення волі у колонії суворого режиму.

Про вироки також повідомила Генеральна прокуратура РФ.Нагадаємо, у липні 2022 року російські військовослужбовці обстріляли виправну установу, яка була розташована в тимчасово окупованій Оленівці Донецької області, де утримувались зокрема й українські військовополонені.

Генеральний штаб Збройних сил України тоді повідомив, що Росія це зробила навмисно, щоб звинуватити Україну в скоєнні воєнних злочинів та приховати тортури над полоненими.

Російська пропаганда тоді заявила, що нібито «ЗСУ прицільно били по бараках, де утримуються полонені українські військові».

У Генштабі Збройних сил тоді таку інформацію спростували: «Такі заяви про нібито обстріли цивільної інфраструктури та населення з боку ЗСУ є відвертою брехнею та провокацією, відповідальність за яку несе Росія — країна-агресор, окупант і спонсор тероризму».

На що спрямовані такі наративи від росіян


Важливо пам’ятати, що у війні Росії проти України — Україна веде оборонну війну. Адже 24 лютого Росія вже відкрито вдерлася на українську територію з заявою про початок “спеціальної операції”, яка в реальності має назву — повномасштабна війна.

Раніше росіяни окупували автономну республіку Крим та частини Донецької та Луганської областей України. І саме вони обстрілювали населені пункт, де проживали і проживають українці.

«Такі наративи, спрямовані, по-перше, на аудиторію всередині Росії. Так, їхня мета — дегуманізувати та виправдати російські воєнні злочини, зокрема жорстоке поводження з українськими полоненими військовими, а також цивільними, яких було незаконно заарештовано за “підтримку ЗСУ”. З іншого боку, ці наративи спрямовані на іноземну аудиторію. Так, проросійські медіа у різних країнах — зокрема країнах ЄС та в США — транслюють відповідні меседжі на свою аудиторію. Їхня мета в цьому випадку — знизити підтримку України та вплинути на громадську думку в цих країнах, на ставлення до війни Росії проти України та, власне, змістити відповідальність з російських військових за воєнні злочини в Україні на Збройні Сили України”, — вважає Дзвенислава Щерба.

А ще така розповсюджувана інформація спрямована на дестабілізацію ситуації всередині нашої країни. Закликаємо наших читачів та читачок бути уважними та обережними, коли вони споживають таку інформацію.

Просимо перевіряти першоджерела, зіставляти інформацію, піддавати сумніву усе, що транслює ворог тане піддаватися російській пропаганді.

Редакція 1kr.ua розвінчує її у спецпроєкті Боротьба з дезінформацією”.

Від імені редакції засвідчуємо беззаперечну довіру до українського війська і висловлюємо повагу нашим землякам, незаконно засудженим окупаційним режимом.

Читайте також: Як РФ використовує тему обміну полоненими для дестабілізації ситуації в Україні

Як ви вважаєте, чи добре Ви розрізняєте російську дезінформацію від правди?

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну