Фейк: «Ощадбанк» блокує картки клієнтів, які не з`являються до ТЦК

Фейк: «Ощадбанк» блокує картки клієнтів, які не з`являються до ТЦК

Фото: Перший Криворізький

У російських ЗМІ та Telegram-каналах з’явилася інформація про те, що нібито український “Ощадбанк” почав блокувати рахунки клієнтів, які не з’являються до Територіального центру комплектування (далі — ТЦК).

Крім цього, пропагандисти розповсюджують фото, зроблене на телефон, на якому є sms-повідомлення нібито блокування банківських рахунків через неявку у ТЦК.

Правда це чи брехня розбиралися журналісти “Першого Криворізького”.

У Центрі протидії та дезінформації, розвінчують цей фейк та пояснюють, що російські пропагандисти використали знімок екрана, який, як вони стверджували, належить фінансовій установі. Однак ця інформація є неправдивою.

Ощадбанк блокує рахунки за неявку до ТЦК: що не так з фейком


“Ваша карта заблокована через неявку в ТЦК. Більше інформації ви можете дізнатися в ТЦК, в якому перебуваєте на обліку. З повагою, Ощадбанк”, — йдеться в повідомленні.




Зроблене фото нібито від Ощадбанку росіяни розповсюджували в анонімних Telegram-каналах, у проросійських групах у Facebook, а згодом це з’явилося в росЗМІ.

Неприбуття до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки може вважатися порушення адміністративних правил, і суди можуть приймати рішення про адміністративний штраф людині, яка вчасно не прийшла в ТЦК. А вже після судового рішення інформація надсилається до Державної виконавчої служби, яка і може розпочати процедуру із заблокування рахунків. Наразі про подібні випадки у Кривому Розі редакції невідомо.

Крім цього, банківські рахунки можуть блокуватися через несплату штрафу за рішенням суду, але це точно неможливо на основі звернень ТЦК.




Зазначимо, про неприйнятність норми щодо блокування особистих рахунків громадян повідомив голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія.

“Точно неприйнятними є норми щодо блокування особистих рахунків громадян. Не бачу в Раді тих, хто би таке підтримував”, — зазначив Давид Арахамія у своєму Telegram-каналі.




Нагадаємо, 30 січня Кабінет Міністрів схвалив та зареєстрував у Верховній Раді новий законопроєкт №10449 про мобілізацію, оскільки попередній законопроєкт повернули на доопрацювання.

Зауважимо, що в Україні обговорювали можливість блокування рахунків ухилянтів, аленовий законопроєкт передбачає, що такі санкції можуть застосовуватися лише судом.

На що був спрямований інформаційний вкид від росіян


Російська пропаганда розповсюджує подібну дезінформацію, щоб викликати паніку серед населення України, а також недовіру до уряду.

Зауважимо, редакція “Першого Криворізького” створила анонімне опитування у Telegram-каналі, щоб дізнатися чи надходили подібні смс криворіжцям.



Більшість опитаних не користуються послугами “Ощадбанку”, 46 % опитаних, стверджують, що не мають таких sms-повідомлень.

Також 14% тих, хто взяли участь в опитуванні 1kr.ua обрали варіант “Схоже на черговий фейк від росіян”, 3% — не перевіряли, а 35% — натиснули, що не мають sms від Ощадбанку. 2% проголосували за варіант — “Так, є”.

Нагадаємо, нещодавно редакція “Першого Криворізького” писала про те, як російська пропаганда маніпулює мобілізацією жінок в Україні.

Редакція 1kr.ua закликає читачів довіряти лише перевіреним джерелам і не піддаватись маніпуляціям.

Більше спростувань фейків у спецпроєкті «Боротьба з дезінформацією» читайте на сайті «Першого Криворізького».

Як ви вважаєте, чи добре Ви розрізняєте російську дезінформацію від правди?

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну