«Розповісти – значить почати проживати почуття»: історія від плейбек театру з Кривого Рогу

«Розповісти – значить почати проживати почуття»: історія від плейбек театру з Кривого Рогу

Фото: Перший Криворізький

У 2023 році акторки криворізького плейбек театру «Ехо» взяли участь у психологічних тренінгах, де допомагали людям пропрацьовувати ситуації, пов’язані з психологічним насиллям.

Журналістка «Першого Криворізького» поспілкувалася з керівницею плейбек театру, психологинею Оленою Дяченко.

У 2023 році для освітян з різних криворізьких громад, тобто соціальних працівників, психологів та студентів, проводили низку тренінгів та лекцій. На них пояснювали, що таке психологічне насильство. Взяли участь в них і акторки плейбек театру.

Плейбек театр – це театр глядацьких історій та імпровізації.

В дійстві беруть участь глядачі та актори, які знаходяться на сцені. Також присутній ведучий (кондактор), який пов'язує запитаннями зал з акторами.

Глядач розповідає свою історію. Актори одразу, без якихось перемовин та підготовки, починають відігравати емоційну частину цієї історії в певній театральній формі.


плейбек театр


плейбек театр
Фото: Олена Дяченко
«Психологічне насильство складно іноді усвідомити. Саме тому цей тренінг і проводився для освітян, щоб вони потім теж несли це далі серед своїх учнів», — поясняює Олена.
За її словами, ефект у тому, що часто для людей травматична історія – це та, якою вони ні з ким не діляться, тому що соромляться.

«Ми працювали тут як психологічний театр, якому можна розповісти ось цю страшну історію та відчути себе нарешті не на самоті з нею. Розповісти – це значить почати проживати якісь почуття, а значить почати позбуватися болю, який ця історія принесла», — розповідає Олена.

плейбек театр
Фото: Олена Дяченко

Під час тренінгів було багато історій про війну. Були й історії про переселення.

«По суті – те, що ми зараз переживаємо, це і є насильство, тобто Росії над Україною. Зараз ми всі жертви насильства – і психологічного, і фізичного», — додає психологиня.
Олена, як психолог, також працює з травмами людей, які вимушені були покинути свої оселі через війну, виїхати з окупованих місти та переїхати в інші.

«Одна моя клієнтка вже рік живе в іншому місті та досі не може з цим змиритися. Її наче вигнали зі свого рідного міста, ніби відібрали все її попереднє життя, а прийняти нове – не може.У неї велика злість на Росію»,– підсумувала розповідь Олена.

Посилання скопійовано в буфер обміну