Мітинги в Україні: російська пропаганда поширює новий фейк

Мітинги в Україні: російська пропаганда поширює новий фейк

Фото: Перший Криворізький

Низка російських Telegram-каналів та росЗМІ почали поширювати неправдивий наказ про дозвіл на застосування співробітникам Національної поліції України спеціальних засобів для розгону мітингів.

Днями Центр протидії дезінформації спростував цю інформацію. Там стверджують, що роспропаганда у такий спосіб хоче дискредитувати українських правоохоронців. Центр повідомляє, що так званий "наказ" не відповідає офіційним стандартам оформлення документів.

Всі норми та умови використання спецзасобів визначені в Законі “Про Національну поліцію” у статті 45 "Застосування спеціальних засобів".


Росіяни вигадали новий фейк про дозвіл використання поліції спецзасобів


Про що йдеться у псевдодокументі?


У документі, який вигадали пропагандисти, йдеться про те, що нібито поліції в Україні в умовах “соціальної напруги” дозволили використовувати для розгону будь-яких мітингів травматичну зброю, гумові палиці та сльозогінний газ.

Як “доказ” російські пропагандисти поширюють фото відповідного наказу, який начебто був підписаний очільником Міністерство внутрішніх справ України.

Верифікувавши інформацію у речниці МВС Мар’яни Реви, Центр протидії дезінформації заявив, що так званий документ є фейковим, як і його зміст.

«По-перше, «наказ» не відповідає вимогам офіційного діловодства. По-друге, всі правила та підстави застосування спецзасобів чітко прописані у Законі “Про Національну поліцію” у статті 45 «Застосування спеціальних засобів», — йдеться в повідомленні.


Неправдивий наказ, який росіяни ширять у своїх соцмережах


Тільки, мабуть, росіянам такий вид документа можна здатися дійсно офіційним та діловим. Адже, у цьому “наказі” матеріал базується на емоційних накручуваннях, що є неприпустимим у діловому справжньому наказі.


Центр протидії дезінформації спростував інформацію про


Фейки росіян набирають обертів


Нагадаємо, останні місяці російські пропагандисти все частіше розповсюджують неправдиві дані та факти пов’язані з війною в Україні.

Зокрема, нещодавно росіяни вигадали фейк про розстріл працівника ТЦК.Така інформація виявилась неправдивою.

Також російська пропаганда на постійній основі виправдовує свої масовані атаки.

Наприклад, нещодавно росіяни виправдовували удар по цивільних об’єктах у Кривому Розі.Мовляв, завдали удару по військовому складу. В цей день з’ясувалось, що дана інформація не відповідає дійсності, адже удар був завданий по коліях швидкісного трамвая Кривого Рогу, внаслідок чого постраждав торговельний центр “Ашан”.

Крім цього, росіяни часто маніпулюють темою обміну військовополоненими. Зауважимо, Росія завчасно готується до брехні проти державних органів України.

У Кривому Розі майже щовихідних криворіжці долучаються до мирних акцій. Мітинги пов’язані з впровадження строків служби військовим, підтримка українських військовополонених.

Також під час мітингів містяни біля криворізької міськради збираються та закликають чиновників витрачати гроші з міськбюджету на потреби армії.

Зауважимо, що під час мирних акцій чи мітингів в місті патрулює й забезпечує публічний порядок поліція Кривого Рогу.

Як розпізнати Фейк?


Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України підготувало декілька простих порад, які допоможуть розпізнати спотворення фактів:

1. Найперше, на що вам треба звернути уваги це — заголовок. Фейкові новини супроводжують гучні заголовки для привернення уваги. Часто вони можуть не відповідати змісту самого матеріалу.

2. Придивіться до адреси URL. Для розповсюдження фейків часто використовують копії відомих сторінок або сайтів. Від оригіналів вони можуть відрізнятися кількома літерами у вебадресі.

3. Намагайтеся встановити першоджерело повідомлення. Якщо джерело інформації чи посилання немає першоджерела це також є ознакою фейку.

4. Придивляйтеся до фото та відео контенту. Фейкові новини можуть супроводжуватися невідповідними фотографіями та відео. Вони можуть бути вирваними з контексту – застарілими або зробленими в іншому місці. Завдяки технологіям штучного інтелекту, зараз у відео можуть підробляти голос людини, уважно слухайте та дивіться на міміку.

5. Ретельно аналізуйте зміст інформації. Якщо матеріал базується на конспірологічних теоріях, емоційних накручуваннях або його думка подається як безапеляційний факт, то перед вами – спотворена інформація.

6. Звертайте увагу на баланс позицій. Висвітлення тільки однієї точки зору — ознака фейку.


Як розпізнати фейк


Зауважимо, що інформацію, яку Росія розповсюджувала в російських пабліках та сайтах виявилась неправдою. Адже, такий фейк пропагандисти хотіли використати лише для того, щоб спробувати зіпсувати авторитетність правоохоронних органів в Україні.

Також ця інформаційно-психологічна операція ворога (далі — ІПСО) спрямована на дестабілізацію ситуації всередині України.

Редакція 1kr.ua закликає читачів уважно перевіряти інформацію та довіряти лише перевіреним джерелам і не піддаватись маніпуляціям.

Більше ІПСО у спецпроєкті «Боротьба з дезінформацією» читайте на сайті «Першого Криворізького».

Як ви вважаєте, чи добре Ви розрізняєте російську дезінформацію від правди?

Посилання скопійовано в буфер обміну