Як жителі Дніпропетровщини та Миколаївщини відбудовують міста і села

Як жителі Дніпропетровщини та Миколаївщини відбудовують міста і села

Фото: Перший Криворізький

Про рішення для відбудови домівок, що були пошкоджені або зруйновані через обстріли Росії, та алгоритм дій для їх власників розповідають журналісти «Першого Криворізького» в матеріалі нижче.

3 початку повномасштабного вторгнення війська РФ безжально обстрілювали Миколаївщину. Її планували захопити після Херсонщини, але зустріли рішучий опір ЗСУ й тероборони. Станом на грудень 2023 року на Миколаївщині ворог поцілив у понад 12 тисяч будівель, 31% із них уже вдалося відновити. А Дніпропетровщину росіяни обстріляли понад 2 тисячі разів, внаслідок чого пошкоджено понад 6 100 об’єктів у містах та селах. Саме тому сьогодні працюють державні, місцеві та гуманітарні програми, спрямовані на допомогу постраждалим, відбудову й відшкодування зруйнованого.

Які є рішення?


За майже два роки повномасштабної війни в Миколаївській і Дніпропетровській областях уже сформували механізми допомоги людям у відбудові їхніх домівок та навіть громад. Зараз не лише в цих областях, а й загалом у країні працюють три напрями — державна, місцева та допомога від міжнародних благодійних фондів, організацій.

Державна програма «єВідновлення»


Програма «єВідновлення» почала працювати у травні 2023 року. За інформацією Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, станом на грудень 2023 року вже понад 62 тисячі громадян подали заяви на отримання допомоги, а 26,5 тисяч отримали виплати для відновлення пошкодженого житла.

Раніше редакція «Першого Криворізького» повідомляла, що з початку року допомогу на усунення пошкоджень майна внаслідок ракетних обстрілів отримали 2 411 криворіжців, із них 73 — на придбання житла. Це ті квартири, які були зруйновані ворожими ударами по вулицях Каштановій, Героїв АТО та по дев’ятиповерхівці на вулиці Українській. А загальна сума виплат на пошкоджене майно з початку року сягнула 106,1 мільйона гривень.

Наприклад, криворізька родина Смоліних, що живе в багатоповерхівці біля будинку по вулиці Українській, у який 31 липня 2023 року влучила ракета, отримала кошти в рамках держпрограми. Тоді у квартирі, що належить родині, випали вікна у двох кімнатах і на одному балконі. Після подання заяви та складання акту пошкоджень 24 жовтня на картку «єВідновлення» надійшли кошти — 8 972,31 гривні.



З державного бюджету на відновлення пошкоджених об’єктів Миколаївщини виділено 307 мільярдів гривень, з обласного — 232, з місцевих — 88. 73 проєкти реалізуються з 2023 року, з 2024 — дев’ять великих у планах на реалізацію, про що повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім 26 грудня під час брифінгу «Миколаївщина: підсумки 2023 року». За програмою «єВідновлення» в Миколаєві затверджені виплати компенсації на 140 мільйонів, 228 мільйонів іще в обробці, є понад дві тисячі прийнятих заяв. 167 мільйонів виділено на купівлю майна в компенсацію.


?Кількість зруйнованих і відновлених об’єктів Миколаївської області

Кількість зруйнованих і відновлених об’єктів Миколаївської області

Зазначимо, що 31 жовтня президент підписав закон про відшкодування громадянам, які відремонтували зруйноване житло власним коштом. Із січня 2024 року повинна була запрацювати процедура з надання компенсації за самостійно відновлене майно, але поки що цього не сталося, повідомив Ігор Набатов, перший заступник директора Департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради.

«Механізму немає, аби запрацювала процедура з надання компенсації за самостійно відновлене майно. Тобто закон №2923 визначає цю можливість із 1 січня 2024, але постанова №381 так і не була змінена. Усі чекали цього, але не була змінена в грудні 2023 року. Тобто механізму, як саме це робити, немає, на яку суму орієнтуватися, яким чином рахувати ці пошкодження, як довести, що пошкодження було саме таким, що людина собі купила», — каже Ігор Набатов.

 Ігор Набатов, перший заступник директора Департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради

Ігор Набатов говорить, що станом на грудень 2023 року мешканці Миколаєва, які подали заявки на відновлення пошкодженого майна в рамках державної програми «єВідновлення», уже на свої картки отримали 27 мільйонів гривень, і додає:

«Ці суми в деяких випадках були смішні — ну там 10 гривень. Тобто людина подала заяву, приходить комісія: так, є пошкодження. Але там тріщинка якась маленька, вони не можуть не зафіксувати її, тому і приходить 10 гривень. А є кейси, коли там приблизно 500 тисяч гривень. Якщо ми кажемо про зруйноване майно, це трохи інша історія. Це є постанова №600, яка фактично запрацювала тільки восени 2023. Її суть у тому, щоб надати компенсацію за зруйноване майно або таке, що не може бути експлуатованим за цільовим призначенням. Уся база, необхідна для прийняття рішення, та ж сама, але інша комісія й інший вид заяв, які розглядаються за трохи іншою процедурою. Сьогодні, якщо я не помиляюся, у місті Миколаєві подано приблизно 300 заяв, із яких понад 100 вже задоволені».

Багатоповерховий будинок у Миколаєві, у який влучила ворожа ракета і який уже почали відновлювати за кошти держпрограми

Багатоповерховий будинок у Миколаєві, у який влучила ворожа ракета і який уже почали відновлювати за кошти держпрограми

Приймає рішення про отримання допомоги і визначає її розмір спеціальна комісія, яка після подачі заяви приїжджає на об’єкт для складання акту обстеження. Але під час відбору пріоритет мають:

  • військові;
  • люди з інвалідністю, яку вони отримали внаслідок військових дій;
  • ветерани війни;
  • члени сімей загиблих військових;
  • мобілізовані;
  • багатодітні родини;
  • люди з інвалідністю І та II груп;
  • батьки вихованців із дитячих будинків;
  • діти-сироти, позбавлені батьківського піклування.

Що треба зробити для отримання допомоги?


1. Подати заявку, якщо вона ще не подана, про пошкоджене майно через онлайн-портал «Дія».

2. Відкрити рахунок «єВідновлення» в банку (у мобільних додатках або у відділенні).

3. Додати заяву на компенсацію через «Дію».

4. Допустити комісію місцевої ради до обстеження майна та надати їй підтверджувальні документи на право власності або на пільги, якщо такі є. Після цього буде встановлена сума допомоги.

5. Дочекатись у «Дії» сповіщення про винесення комісією рішення.

6. Отримати гроші на картку «єВідновлення».


Також заяву на отримання компенсації за зруйноване внаслідок війни житло за програмою «єВідновлення» відтепер можна подати через центри надання адміністративних послуг (ЦНАПи) або через нотаріусів. Для подачі заяви необхідно:

  • звернутися до ЦНАПу або нотаріуса, маючи лише ідентифікаційний код, паспорт та електронну пошту;
  • у разі належності до пільгової категорії надати документ, що її підтверджує;
  • якщо заяву подає уповноважена особа, яка має довіреність.

Скрін з офіційної сторінки Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України
Скрін з офіційної сторінки Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України

Але слід пам’ятати, що на отримані кошти можна купити лише товари для ремонту чи будівництва і лише в магазинах-партнерах, список яких оприлюднений на сайті «єВідновлення». Допомогу треба витратити протягом 12 місяців із моменту отримання. В іншому випадку кошти повернуться до державного бюджету.

Місцеві програми Миколаївщини та Дніпропетровщини


Ще до того, як в Україні почала працювати державна програма «єВідновлення», у Дніпропетровській і Миколаївській областях виділялися кошти з місцевих бюджетів на відбудову пошкоджених та зруйнованих будинків.

Також за кошти з міського бюджету Кривого Рогу постраждалі родини можуть придбати нові квартири, але лише після огляду комісії, яка підтверджує факт не підлягання відновленню. Наприклад, станом на вересень 2023 року кошти з міського бюджету Кривого Рогу були спрямовані на купівлю 31 квартири мешканцям 1-го та 2-го під’їздів п’ятиповерхового будинку по вулиці Героїв АТО. За рештою квартир, які визнані такими, що не підлягають відновленню, йде оформлення документів, оскільки власники п’яти з них за кордоном, на одну оформляється спадщина.


Фото будинку у Кривому Розі після влучання ракети

Загалом у 2023 році в Кривому Розі було виділено понад 54 мільйони гривень на допомогу людям, у яких постраждало майно через обстріли окупантів. Це допомога саме з міського бюджету, яку Кривий Ріг, одне з небагатьох міст України, надає людям, хоча законом вона й не передбачена. Державна допомога надається окремо.

Як отримати допомогу з бюджету Кривого Рогу:


  • написати заяву на матеріальну допомогу на ім’я виконувача обов’язків міського голови;
  • надати необхідний пакет документів (особисті дані, скасування права власності на зруйноване житло й інші).

Написати ці заяви можна й у мобільних штабах, які розгортають неподалік місць прильотів або у виконкомах районних у місті рад.

А ось, наприклад, у Зеленодольській громаді Криворізького району трохи інший відпрацьований механізм надання допомоги мешканцям зруйнованих і пошкоджених будинків. Після обстрілу на місце одразу приїжджають бригади комунальних служб, які видають будівельні матеріали тим, хто самотужки ліквідовує наслідки прильотів чи допомагає іншим. Мешканці самостійно забивають вікна, лагодять дах, закривають дірки в стінах тощо. Сміття вивозиться за допомогою будівельної техніки.

Але не в усіх містах діють такі місцеві програми допомоги. Наприклад, у Миколаївській області за кошти місцевого бюджету відновлюють місця загального користування в багатоквартирних будинках: покрівлю, фасад, під’їзд. За словами Ігоря Набатова, першого заступника директора Департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради, багато коштів на відбудову Миколаївщини виділяють міжнародні гуманітарні організації. Це і Данська рада у справах біженців, яка допомогла матеріалами й розпочала програму із заміни вікон, і Норвезька рада у справах біженців, яка більше сконцентрована саме на юридичній допомозі.

Гуманітарна допомога у відбудові


Громадська організація «Проліска»


Команда гуманітарного центру «Проліска — Кривий Ріг», який працює за підтримки UNHCR Ukraine — Агентство ООН у справах біженців в Україні, одна з перших приїздить на місця влучання ворожих ракет по місту і району та забезпечує будівельними наборами тих, чиє житло постраждало чи було зруйноване.

Волонтери громадської організації працювали після обстрілу й одного з багатоповерхових будинків у Тернівському районі міста в грудні 2022 року, й однієї з центральних вулиць Кривого Рогу влітку 2023 року, й після жахливої трагедії на вулиці Українській. Також команда «Проліска — Кривий Ріг» працює в Криворізькому районі.


Волонтери гуманітарного центру «Проліска — Кривий Ріг» надають допомогу в Центрально-Міському районі міста після обстрілу 31 липня 2023 року
Волонтери гуманітарного центру «Проліска — Кривий Ріг» надають допомогу в Центрально-Міському районі міста після обстрілу 31 липня 2023 року

Одним із завдань громадської організації «Проліска» є надання матеріалів саме для екстрених ремонтів житла.

«Після приїзду на місце влучання наші волонтери видають будівельні набори, у них є й OSB, й плівка, й тарпаулін — можна буде закрити вікна, вибиті шибки, — говорить координаторка гуманітарного центру «Проліска — Кривий Ріг» Тетяна Старовойтова. — А в першу чергу — психологічна та юридична допомога. Усі, хто постраждав, можуть звертатися до наших психологів і юристів із питань психологічної допомоги та консультації з оформлення відшкодування».


Волонтери гуманітарного центру «Проліска — Кривий Ріг» надають допомогу в Центрально-Міському районі Кривого Рогу після обстрілу влітку 2023 року

Волонтери гуманітарного центру «Проліска — Кривий Ріг» надають допомогу в Центрально-Міському районі Кривого Рогу після обстрілу влітку 2023 року
Фото: офіційний сайт ГО «Проліска»
Проконсультуватися щодо отримання будівельних наборів від ГЦ «Проліска — Кривий Ріг» можна через гарячу лінію: 050 148 49 98. А щодо надання допомоги в інших містах України інформацію можна отримати за цими номерами: 093 202 22 32; 096 404 10 34. Гаряча лінія працює з 9:00 до 18:00.

ADRA Ukraine

ADRA Ukraine є частиною всесвітньої мережі Адвентистського агентства допомоги та розвитку (ADRA), яке провадить свою діяльність у понад 130 країнах світу, зокрема і в Україні. ADRA Ukraine допомагає постраждалим під час конфліктів та катастроф, переселенцям і їхнім сім’ям, дітям-сиротам, вихованцям дитячих будинків та притулків, пацієнтам лікарень, людям у гарячих точках, неповносправним особам і людям похилого віку, пропагує здоровий спосіб життя.

Керівниця групи дистрибуції ADRA Ukraine у Кривому Розі Катерина Білик розповідає, що мешканці Кривого Рогу, постраждалі від ракетного удару, отримують матеріальну допомогу, яка з жовтня становить 10 800 гривень на людину, психологічну та юридичну допомогу.


ADRA Ukraine

Автор фото: ADRA Ukraine
«Також ADRA Ukraine веде програму забезпечення прихистку, яка включає в себе ремонт та утеплення будівель. Організація надає ваучери на будматеріали, закуповує тверде паливо, а також забезпечує населення печами і системами опалення. Ці заходи спрямовані на покращення умов проживання та забезпечення належного тепла й комфорту для мешканців, які опинилися в складних життєвих обставинах», — розповідає Сергій Степанюк, PR-директор ADRA Ukraine.
Сьогодні офіси ADRA Ukraine працюють у восьми областях України, а криворізькі волонтери виїжджають і на Херсонщину.


Карта офісів ADRA Ukraine
«ADRA Ukraine протягом повномасштабної війни здійснювала проєкти практично по всіх областях України. Звичайно, найбільша частка нашої роботи – це східні і південні області, але допомогу отримують переселенці і постраждалі верстви населення й на інших територіях. Наприклад, ми встановлювали вікна і двері у будинках Бучі та Ірпеня, у Мукачево у нас весь цей час працював прихисток (шелтер), проходять психосоціальні програми підтримки ВПО в Києві та інших містах тощо», — говорить PR-директор ADRA Ukraine.

Більше інформації щодо умов участі в програмі або місць поточного реагування можна дізнатися, зателефонувавши за такими номерами:

+38 095 276 04 91;
+38 050 010 59 78;
+38 050 010 46 69.

ГО «Будуємо Україну разом»


Будуємо Україну Разом — це всеукраїнська громадська організація, яка вже 9 років залучає молодь до волонтерства та співпрацює з громадами й активістами для реалізації соціально важливих проєктів. Вони об'єднують спільноту активної молоді та небайдужих мешканців громад, щоб організовувати БУР-табори — тижневі будівничі акції з волонтерами з усієї країни.

Проєктна менеджерка БУР Ольга говорить, що на Херсонщині волонтерський будівничий табір залучає молодь з усієї України до відбудови громад на Херсонщині. Зокрема, представники організації працюють над відновленням об’єктів інфраструктури в Нововоронцовській громаді.

«У межах цього проєкту ми вже відбудували селищну раду в Нововоронцовській громаді. Під час окупації цей об’єкт був штабом російської армії. Крім того, сільська рада постраждала внаслідок влучання уламків ворожого снаряду. До відбудовчих таборів у цій громаді долучилося понад 100 волонтерів із різних куточків України та світу», — повідомила проєктна менеджерка громадської організації.


Автор фото: ГО «Будуємо Україну разом»

Також вона розповіла, що сьогодні на Херсонщині волонтери організації відбудовують у трьох громадах як об’єкти соціальної інфраструктури, так і приватні. А після закінчення проєктів відбудови на Херсонщині вони планують оголошувати ще один відбір громад, які також потребують допомоги у відбудові.

Сьогодні осередки БУР працюють у 7 областях України. Подати заявку на участь у проєкті можна на офіційному сайті організації. Співпраця з організацією відбувається за таким алгоритмом:

  • заповнюєте заявку, у якій описуєте свою громаду та проблему, яку ви плануєте вирішити;
  • після проходження заявки обговорюєте формат співпраці та можливі терміни реалізації;
  • волонтери залучають партнерів і волонтерів для реалізації проєкту;
  • спільно з волонтерами громада втілюює проєкт у життя.

Миколаївщина

Загалом для допомоги мешканцям Миколаївщини залучені 152 міжнародні організації, але не всі вони мають програми відбудови міст і сіл. Наприклад, на півдні України в Данської ради у справах біженців є декілька програм із відновлення житла. Вони діють завдяки фінансуванню від Гуманітарного фонду для України, Європейського Союзу, Міністерства закордонних справ Данії, а також Ново Нордіск.

Данська рада у справах біженців (DRC)


Одна з програм DRC спрямована на ремонти легкої та середньої складності. Вона діє в Миколаївській області та у Великоолександрівській селищній громаді Херсонської області.

«У DRC є електронна форма, яка оцінює заявників відповідно до критеріїв програми. До уваги беруться в першу чергу вразливості сімей: чи є особи з інвалідністю, який рівень доходу тощо. Якщо заявники підходять за критеріями, надалі проводиться технічне обстеження будівель, оцінюються орієнтовно масштаб і вартість робіт. Потім підписується договір на надання гуманітарної допомоги, і запит передається підряднику до виконання. Мова йде, наприклад, про ремонт даху, стін, заміну вікон тощо. Ця програма розрахована на 1 200 об’єктів. У 2023 році такі ремонтні роботи вже виконані в майже 300 будинках, і зараз роботи тривають на інших об’єктах», — пояснює Тарас Дубенко, керівник команди DRC з відновлення житла.




Автор фото: Данська рада у справах біженців


Після руйнації Каховської ГЕС DRC також надавала екстрену підтримку для ліквідації наслідків. У співпраці з локальною громадською організацією «Місто сили» в серпні 2023 року важкою технікою очищували затоплені вулиці Херсона, проводили дезінфекцію, вивозили сміття, займалися сушкою будинків.

«Також 850 сімей у Херсоні отримали гранти на ліквідацію наслідків затоплення. Зараз у Херсонській області ще діє грантова програма на відновлення житла після затоплення. Сума допомоги становить 2 500 доларів», — додає Тарас Дубенко.

Щоб узяти участь у цих програмах підтримки DRC, люди, чиї домівки постраждали від обстрілів чи затоплення, можуть звертатися або на гарячу лінію DRC 0800339518, або до Миколаївської чи Херсонської обласних військових адміністрацій, які перенаправлять запити безпосередньо до DRC.

Журналісти нашої редакції поспілкувалися з однією з учасниць програми від Данської ради Тетяною Ковлєр. Приватний будинок жінки в селі Зимівник, що на Херсонщині, був затоплений по вікна внаслідок руйнації дамби Каховської ГЕС.

«Дуже боляче. Двадцять років на цей дім працювали — і все вмить зруйновано. Тиждень у домі стояла вода. Ми відкачували воду з дому, викидали зіпсовані речі, вичищали та сушили стіни», — поділилась Тетяна.


Автор фото:Тетяна Ковлєр

Сім’я Тетяни отримала на ремонт у домі від Данської ради у справах біженців 92 тисячі гривень.

«Іншого місця для життя в нас немає, тож за ті кошти ми зробили дві маленькі кімнати, пофарбували та пошпаклювали стіни. Уже не до суперремонтів, які колись робили, бо сьогодні продовжують стріляти», — розповідає Тетяна журналістам.


Автор фото: Тетяна Ковлєр

І поки продовжується повномасштабна війна з Росією, ніхто, на жаль, не застрахований від влучання ракети у свій будинок. Але державні, місцеві та міжнародні програми працюють, тому більшість українців, які шукають підтримку, можуть розраховувати на допомогу.


Матеріали для статті також готували Світлана Коваль та Михайло Коваль.
Цей матеріал є частиною спецпроєкту про відновлення України. Проєкт реалізовано ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.


Посилання скопійовано в буфер обміну