єВідновення: як криворіжці отримують або ні допомогу від держави

єВідновення: як криворіжці отримують або ні допомогу від держави

Фото: Перший Криворізький

Програма єВідновлення почала працювати у травні 2023 року. Як мешканці Кривого Рогу отримують кошти на відновлення пошкодженого або зруйнованого майна та перед якими труднощами постають при оформленні компенсацій.

За інформацією, яку 23 листопада оприлюднило Управління преси та внутрішньої політики Криворізького виконкому, з початку року допомогу на усунення пошкоджень майна ракетними обстрілами отримали 2411 криворіжців. З них 73 — на придбання житла. Це ті квартири, які були зруйновані внаслідок ворожих ударів по вулицях Каштанова, Героїв АТО та по дев'ятиповерхівці на вулиці Українській. Загальна сума виплат на пошкоджене майно з початку року склала 106,1 мільйона гривень.

Окрім цих виплат у 2023 році з міського бюджету виділили 33 мільйони 890 тисяч 300 гривень на закупівлю матеріалів для ліквідації наслідків ракетних обстрілів та ударів безпілотниками: плити OSB, скло віконне, плівку поліетиленову, фольгу, оцинковані листи, бікроеласт ЕКП (руберойд) тощо.

Історія Світлани

В ніч на 22 червня російська ракета влучила у вулицю у селі Вільне Лозуватської громади Криворізького району. Будинок Світлани Романенко пошкодило: побило дах, великі камені пробили стелю. Дах гаража також був повністю зруйнований.

Світлана з чоловіком Андрієм відразу взялись за роботу. Лозуватська сільська рада виділила 40 000 гривень і 40 000 гривень — місцеве агропідприємство, щоправда, через кілька днів. Через те Романенки використали власні накопичення на закупівлю шиферу, також старий, але цілий шифер їм віддала кума.

“Коли стався приліт, то я була дезорієнтована певний час, і ця дезорієнтація не дала зібратися з думками. Минуло зо два тижні, коли мені подзвонили з Лозуватської сільської ради, і сказали, що я єдина з моїх сусідів не зареєстрована в державному реєстрі на програму єВідновлення”,
— розповідає Світлана.
На момент, коли жінка вирішила зареєструватись на цю програму, дах її будинку вже був відремонтований.

“Я через “Дію” зайшла і серед інших було запитання “Чи виконаний у вас ремонт?”, коли я поставила відмітку “так”, програма відмовилась реєструвати. Я уточнила у спеціаліста Лозуватської сільської ради, яка нас керувала, що робити далі, вона сказала, що треба відповісти інакше”, — пояснює Світлана.

Ремонту ще потребували підлога, стіни всередині будинку, були пошкоджені меблі.

Після реєстрації у Дії на “єВідновлення”, з'явився коментар, що необхідно чекати на комісію.

“Коли приїхали спеціалісти комісії обстежувати будинок, у них був той акт обстеження, яке було в день прильоту. У цьому акті були зафіксовані лише капітальні пошкодження, тобто пошкодження даху. Жодні внутрішні пошкодження або руйнування гаража, плитки у дворі — це все в акті не фіксується, тому що завдання — аби людям було, де жити. Це зрозуміло абсолютно”, — каже Світлана.
Світлані запропонували написати відмову від виплат коштів по програмі “єВідновлення” і вона погодилась.

“Ми не ставили собі за мету, використовуючи ситуацію, зробити якийсь гарний ремонт. Наше завдання було — косметичний ремонт всередині і закрити дах, оскільки ми живемо біля тих самих об'єктів, біля яких ніхто не знає, що буде завтра. Ми розуміємо, наскільки важко зараз державі, щоб держава могла вчасно виплачувати ту допомогу всім людям, яким вона необхідна. Саме з таких міркувань я підписала відмову. Ми раді, що ми живі, у нас є дах над головою, тоді коли в багатьох людей його немає. Державні кошти потрібні іншим”, — пояснює Світлана.

31 жовтня Президент підписав закон про виплати громадянам, які відремонтували зруйноване житло власним коштом, це етап комплексної програми відновлення житла, який розпочнеться з 1 січня 2024 року.
Механізм компенсації за відремонтоване власним коштом майно буде таким самим як і по інших категоріях єВідновлення:
  • подання заяви через Дію;
  • розгляд заяви комісією;
  • визначення розміру виплати.


Історія Ігоря

31 липня 2023 року ракета влучила у житловий 9-поверховий будинок по вулиці Українська у Кривому Розі. У сусідньому будинку, у квартирі, що належить родині Смоліних, випали вікна у двох кімнатах і на одному балконі. На наступний після прильоту день, додому до Смоліних прийшла комісія від міста, що обстежували будинки на пошкодження для виплат з міського бюджету. Членкині комісії склали акт і порадили також зареєструватись на програму “єВідновлення”. З бюджету Кривого Рогу родина отримала 15 тисяч гривень. Також співвласник Ігор Смолін зареєструвався на участь у програмі через сайт “Дія” заповнивши необхідні поля та додавши фото пошкоджень, але чоловіку довелось йти у районний Центр “Дія”, адже документи на право власності на житло були зареєстровані ще у 90-ті роки, і не відображались у цифровому реєстрі. Щоб перереєструвати їх у сучасному вигляді, у центр “Дія” мали прийти всі співвласники квартири, а це 85-річна мама та 84-річний батько Ігоря, які вже майже не виходять з дому. Ігор пояснив ситуацію працівникам Центру “Дія” і завдяки тому, що батьки мають статус дітей війни та групи інвалідності, спеціалісти “Дії” прийшли до них додому і перереєстрували документи на квартиру у належному вигляді.

Після цього заявка Ігоря на участь у програмі “єВідновлення” надійшла в обробку.

Коли прийшли спеціалісти у складі комісії від “єВідновлення”, вони виміряли всі вікна у кімнатах та балконі.

24 жовтня на карту “єВідновлення”, яку Ігор онлайн зареєстрував в одному з п’яти банків-партнерів програми, надійшли кошти — 8972,31 гривні.

Ці кошти можна витратити лише у магазинах-партнерах, список яких оприлюднений на сайті “єВідновлення”.

Ігор витратив ці кошти на матеріали, щоб замінити пошкоджене уламками скла покриття підлоги в одній з кімнат. Зауважимо, що ці кошти можна використати лише на товари, доставку з магазина доведеться сплачувати з іншої карти або готівкою. Також перераховувати кошти з поточного рахунка на інші рахунки, поповнювати баланс карти єВідновлення неможливо

Історія Дар’ї

У Дар'ї, що мешкає в будинку на вулиці Українській, 55, у який влучила російська ракета, у квартирі були вирвані фрамуги з вікон, розбите скло та деформовано 2 балкони, пошкоджені міжкімнатні двері. Власники, за їхніми словами, отримали виплату на усунення пошкоджень із міського бюджету в сумі 25 тисяч гривень. Ще вони подавали заяву на відшкодування від держави у програмі єВідновлення та отримали відмову, адже на момент приходу комісії, всі пошкодження вже були усунуті. 22 листопада родина подала апеляцію.



За словами віцепрем'єр-міністра Михайла Федорова, станом на середину жовтня 2023 року 50 тисяч українців подали заяви про отримання коштів на ремонт житла. 19,3 тисячі з них отримали виплати на суму 1,5 мільярда гривень. Надійшло 4,2 тисячі заяв про отримання компенсації за зруйноване майно.

Умови для отримання допомоги на пошкоджене житло за програмою єВідновлення
Кошти надаються, якщо житло:
  • пошкоджене через бойові дії після 24 лютого 2022 року
  • підлягає відновленню
  • розміщене на неокупованій території, де не ведуться активні бойові дії
  • не було відремонтоване самостійно (актуально до 31 грудня 2023 року)

Умови для отримання допомоги на зруйноване житло за програмою єВідновлення
Кошти надаються, якщо житло:
  • зруйноване через бойові дії після 24 лютого 2022 року
  • не підлягає відновленню
  • розміщене на території, що не була окупована до 24 лютого 2024 року
  • має власника

Як отримати допомогу з бюджету Кривого Рогу


Щоб отримати матеріальну допомогу з бюджету Кривого Рогу, власникам пошкодженого або зруйнованого житла необхідно написати заяву на матеріальну допомогу на ім’я виконуючого обов’язки міського голови та надати необхідний пакет документів (особисті дані, скасування права власності на зруйноване житло та інші). Написати ці заяви можна у мобільних штабах, які розгортають неподалік місць прильотів або у виконкомах районних у місті рад.

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну