Оновлено

Щоб українців відрізняли від росіян: у Кривому Розі відкрилась виставка крафт мисткині

Щоб українців відрізняли від росіян: у Кривому Розі відкрилась виставка крафт мисткині

Фото: Перший Криворізький

Сьогодні, 2 січня, у Кривому Розі відкрили виставку «Українське весілля. Дівич-вечір» київської крафт мисткині Марини Палій.

Про це повідомляє журналістка «Першого Криворізького» з місця події.

У своїй колекції Марина Палій показує один з етапів весільного обряду — дівич-вечір. Ляльки створені за зразком народної ляльки Середньої Наддніпрянщини.

Кожна лялька мала свою роль та обов'язки. Найголовнішою була «Наречена» або «Княгиня». Окрім неї були дружки, свашки та родички.

«Створення мотанок для мене – це поворотний момент у житті. З початком повномасштабного вторгнення я виїхала за кордон. З двома малолітніми дітьми й вагітна третьою, я потрапила до незнайомої мені німецької сім’ї. Щоб віддячити їм за допомогу, створила мотанку – традиційну для Наддніпрянщини ляльку. Так почався мій творчий шлях у Німеччині», — поділилася Марина.
Своїми роботами майстриня намагалася показати іноземцям українські традиції, сенси, вкладені у вироби. Для майстрині важливо, аби українців відрізняли від росіян.

«Коли ми пропагуємо наше, українське, то нас чують. Це – наш голос!», — додала вона.
Марина Палій зараз представляє Україну та українські традиції у Німеччині на різних виставках та фестивалях, організовує перформанси, воркшопи.

У своїх роботах мисткиня опирається на традиції, досліджує народну ляльку-мотанку в різних регіонах країни.

Їй близька тема збереження навколишнього середовища , тому зазвичай майструє ляльок із вживаного одягу, напірників, серветок та скатертин.

Експозиція представлена у відеогалереї «Міського історико-краєзнавчого музею» (Металургійний район, парк Героїв, під квітковим годинником). Виставка триватиме до 30 січня. Вхід вільний.

Подивитися роботи майстрині можна з вівторка по суботу з 9:00-17:00.

Завтра, 3 січня, мисткиня проведе 2 безкоштовні майстер-класи з виготовлення ляльок-мотанок:
  • об 11:00 для дітей;
  • о 14:00 для дорослих.

Творчі зустрічі пройдуть у приміщенні Центру «ЯМаріуполь» (вулиця Героїв АТО, 11).

Кількість місць обмежена. Запис за телефоном (097) 940 47 48 Ганна Літвінчук.

Оновлено 4.01.2024:

Вчора, 3 січня, відбулися майстер-класи майстрині. З дітьми робили традиційну українську шумову ляльку-мотанку, як у 18-19 столітті, а з дорослими — ляльку-наречену.

Посилання скопійовано в буфер обміну