ФЕЙК: криворіжці отримують смс нібито від «Пошти України»

ФЕЙК: криворіжці отримують смс нібито від «Пошти України»

Фото: Перший Криворізький

Мешканки та мешканці Кривого Рогу сьогодні, 27 грудня, почали отримувати смс-повідомлення з іноземних мобільних номерів. У тексті йдеться про те, що нібито Укрпошта не може доставити посилку через «неповну інформацію» або «неповну адресу» отримувача чи отримувачки.

Правда це чи фейк, розбирались журналісти «Першого Криворізького».

Згодом громадян(к)и почали ділитися своїми скриншотами ще й у соціальних мережах. Смс-повідомлення надходили нібито від «Пошти України», якої насправді не існує. А на офіційному Telegram-каналі Міністерства внутрішніх справ України зауважили, що зараз діє нова шахрайська схема і саме вона пов’язана з послугами поштових операторів. Тому дані смс-сповіщення, які отримували українці є неправдивими.




«Шахраї розсилають СМС з фішинговим посиланням. У повідомленні вказують, що посилка, яку ви відправили або надіслали потребує уточнення даних. Для цього і пропонують перейти за посиланням. Так шахраї отримують гроші та персональні дані», — йдеться в повідомленні.




Хто і навіщо поширює такі повідомлення


Такі повідомлення надсилають з електронних пошт, номерів, які зареєстровані у В’єтнамі та інших країнах.

У фактчекінговому пабліку «Нота Єнота» також підтверджують, що українці отримують смс-повідомлення від номерів Кенії та Гібралтару.




Отримувач(к)ам смс-повідомлень пропонують підтвердити свою адресу за посиланням протягом 12 годин, а також пропонують перейти за вказаним лінком і ввести свої дані. Розповсюдження таких повідомлень можуть надходити будь-кому. Такі маніпуляції перед новорічними святами можуть бути потрібні російській пропаганді.

Росіяни таким чином можуть намагатися дізнаватися особисті дані українців, крім цього списувати кошти з банківських карток. Це також може бути використано для спроби викликати паніку серед громадян.

Як уберегти себе від шахраїв


Якщо ви вже й отримали таке повідомлення, то в жодному разі не переходьте за сумнівними посиланнями.

Зверніть увагу, що у повідомленнях шахраї надсилають ось такі лінки: ukrSposhtaS, ukrposhtaR.

Така спроба ввести в оману людей візуально схожими URL-адресами — доволі розповсюджений спосіб роботи шахраїв.

МВС України радить, звернутися для уточнення статусу посилки до поштового оператора. Це треба зробити через особистий кабінет, мобільний застосунок відповідного поштового оператора або телефон.




Утримуйтесь від розголошення персональних даних, не перераховуєте кошти, а також не повідомляйте коди підтвердження із смс третім особам.

Висновок


В Україні працюють дві поштові компанії — «Нова Пошта» та «Укрпошта». Всі відправлення та замовлення можна перевірити у додатку або на сайті, використовуючи свій номер телефону. Інформація про те, що нібито Укрпошта не може доставити посилку через «неповну інформацію» або «неповну адресу» не відповідає дійсності.

Таку інформацію можуть поширювати російські пропагандисти, щоб посіяти страх і розпач серед громадян та громадянок України. Адже російська сторона звикла постійно сіяти паніку.

Зауважимо, що російська пропаганда навіть не змогла придумати більш оригінальну назву, ніж вже існуюча «Пошта Росії».

Більше спростувань фейків у спецпроєкті «Боротьба з дезінформацією» читайте на сайті «Першого Криворізького».

Посилання скопійовано в буфер обміну