Ліквідація наслідків обстрілів і підрахунок збитків для довкілля на Миколаївщині

Ліквідація наслідків обстрілів і підрахунок збитків для довкілля на Миколаївщині

Фото: Перший Криворізький

Сьогодні Миколаїв — у п’ятірці найбільш обстрілюваних міст України, російська армія й досі продовжує руйнувати його інфраструктуру. Але попри обстріли в місті щодня займаються ліквідацією наслідків і паралельно підраховують збитки, які країна-агресор повинна буде компенсувати.

З першого дня повномасштабного вторгнення працівники комунального підприємства «ЕЛУ автодоріг» долучились до будівництва блокпостів по всьому місту і за містом. Уже за два місяці, коли Миколаїв почали масово обстрілювати ракетами, працівники підприємства «ЕЛУ автодоріг» були активно залучені на розборах наслідків прильотів по дорогах, скверах, парках.

«Кожен день були прильоти, й дуже багато було пошкоджень. Наприклад, перша гімназія Аркаса була обстріляна чотири рази. Один прильот був саме у вхідну частину гімназії, а три були поруч. І кожен прильот перекривав рух, а тут магістральні дороги, черга машин утворювалась на 15–20 кілометрів. Тому перше завдання комунальників було навести лад, відкрити рух і дати можливість місту “дихати”», — говорить виконувач обов’язків головного інженера комунального підприємства «ЕЛУ автодоріг» Денис Барашковський.


Також під час ліквідації наслідків ворожих обстрілів були визначені місця, куди саме відвозилося сміття від прильотів для подальшого його перероблення та використання під час будівельних робіт.

«Землю та каміння ми могли після обстеження засипати в ту ж саму яму, яка утворилася внаслідок прильоту. А вже скло від вікон, двері, пластик — усе це збиралося нарізно і вивозилося на сміттєзвалища в окремі місця», — зауважив Денис Барашковський.


Головна спеціалістка Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу Світлана Бешевець повідомила, що з початку повномасштабної агресії вже по 273 випадках на Миколаївщині розраховано майже 90 мільярдів гривень збитків. Ці дані формуються і надаються до Державної екологічної інспекції України, яка веде реєстри з метою подальшого відшкодування. Нині робота ще триває, збитки продовжують обраховуватись, і ця сума буде, на жаль, збільшуватись.

Більше про ліквідацію наслідків дивиться в сюжеті «Першого Криворізького».



Матеріали для статті підготували Світлана Коваль та Михайло Коваль.

Редактор: Альона Музика

Посилання скопійовано в буфер обміну