Що треба зробити для найшвидшого очищення земель України внаслідок війни РФ

Що треба зробити для найшвидшого очищення земель України внаслідок війни РФ

Фото: Перший Криворізький

Масові затоплення військової техніки та боєприпасів у водоймах, витоки нафтопродуктів та інших хімічних сполук унаслідок руйнування великих промислових підприємств, біологічні забруднення через велику концентрацію трупів людей і тварин забруднюють водойми та ґрунтові води України.

Про це журналістка «Першого Криворізького» поспілкувалася з Олексієм Ангурцем, експертом української громадянської мережі «Чисте повітря для України» та одним з авторів дослідження «Наслідки для довкілля війни Росії проти України».

«Тільки у 2022 році було затоплено сотні одиниць техніки російської армії. Це прямий вплив, тому що це метал, який потроху під впливом води розчиняється і забруднює, це і мастильні матеріали, тобто комплексне забруднення різними речовинами в місцях переправ або інтенсивних боїв. Тому можна сказати, що це локальне серйозне забруднення води, яке потребує оцінки.

Якщо це річка, то вона проточна і швидше очиститься. А якщо це озеро, ставок або штучно створена водойма, то це довше і буде потребувати втручання людини», — пояснює Олексій Ангурець.

За даними Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України станом на грудень 2023 року збитки водним ресурсам від війни країни-агресора в Україні становлять 81,7 мільярда гривень. А загальні наслідки воєнних дій і вплив на довкілля — 2 трильйони 183 мільярди гривень.



Також Олексій Ангурець зазначив, що другий блок впливу, пов’язаний із водою, — це військові дії, які призвели до певних катастроф, і найбільш відома з них — підрив Каховської ГЕС.

Раніше редакція нашого сайту писала, що науковці Української природоохоронної групи впевнені, що руйнація Каховської ГЕС — екоцид. Але природа має свої правила, і через певний час затоплений раніше Великий Луг відновиться самостійно. Біологи вважають його одним із найбільш важливих природних та історичних ландшафтів України.

Вплив бойових дій на земельні ресурси України


Сьогодні в Україні потенційно замінованими залишаються 174 тисячі квадратних кілометрів. А на очищення замінованих територій потрібно буде витратити понад 37 мільярдів доларів, говорять у Міндовкіллі.

«Там, де йшли інтенсивні бої, лінія фронту, там можна сказати, що на довгий період земля буде мертва. Тому ось ґрунти — це, звісно, найбільша проблема як зараз є, так і на перспективу. А на їх очищення та відновлення може знадобитися десятки років», — говорить Олексій Ангурець.



Відновлення пошкоджених земель — складний, але не неможливий процес. Екоактивісти пропонують владі перш за все запровадити системний моніторинг стану ґрунтів. Це важливо, адже вплив на них триває вже протягом дев’яти років — від початку дуже інтенсивних бойових дій на території Донецької та Луганської областей України, коли Росія почала неоголошену війну.

А для пришвидшення процесу відновлення ґрунтів Україні необхідно першочергово провести картографування найбільш забруднених територій.

«Для цього потрібно якраз оцінити, провести тестування, тобто взяти аналізи ґрунту, зрозуміти, що там, запропонувати, дібрати методики очищення, деконтамінації, тому що залежно від того, якими речовинами забруднено, то різні методики.

І далі вже, виходячи з цього, готувати плани й шукати гроші, шукати ресурси, тому що це дорого. І після цього тільки ми зможемо це робити», — пояснює експерт української громадянської мережі «Чисте повітря для України».
Більше про вплив повномасштабного вторгнення російської армії на землю та воду України дивіться у відео.




Посилання скопійовано в буфер обміну