Які зміни чекають на криворіжців з 1 грудня

Які зміни чекають на криворіжців з 1 грудня

Фото: Перший Криворізький

Редакція “Першого Криворізького” підготувала матеріал про зміни, які чекають на криворіжців з 1 грудня.

Тарифи на електроенергію

Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг встановила граничні максимальні та мінімальні ціни на електроенергію для тих, хто сплачує тариф за ринковою вартістю. Зміни набирають чинності 30 листопада.

Таке рішення було прийняте на відкритому засіданні НКРЕКП раніше.

Відповідно до рішення комісії, доба буде поділятися на 4 зони. Ціни на внутрішньодобовий ринок та "на добу наперед" змінюються відповідно до години, коли буде здійснюватися споживання.
Оновлені тарифи:

  • з 23:00 до 7:00 — мінімальне навантаження на систему — 3 тисячі гривень за мегават-годину;
  • з 7:00 до 8:00; з 11:00 до 17:00 — середнє навантаження — 5?600 гривень за мегават-годину;
  • з 8:00 до 11:00 — підвищене навантаження — 6?900 гривень за мегават-годину;
  • з 17:00 до 23:00 — максимальне навантаження — 7?500 гривень за мегават-годину.

Експерти зазначають, що не зважаючи на попередні очікування, прайс-кеп з 22:00 до 23:00 встановлено на рівні 7?500 гривень за мегават-годину. На початку було заплановано зафіксувати його на розмірі 5?600 гривень за мегават-годину.

Спочатку оновлення мали вступити у дію 10 листопада, проте під час засідання комісія вирішила відстрочити цей етап, щоб споживачі могли підготуватися.

Наберуть чинності нові правила ввезення гуманітарної допомоги

З 1 грудня 2023 року набере чинності новий Порядок пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 05.09.2023 № 953 (далі – новий Порядок та постанова № 953).

Чинний механізм пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану, визначений постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.2022 № 174 (далі – чинний Порядок), обмежується поданням отримувачем гуманітарної допомоги або його представником (водієм транспортного засобу, на якому доставляється гуманітарна допомога) декларації для митного оформлення товарів як гуманітарної допомоги у пункті пропуску через митний кордон, а для окремих товарів військового призначення – гарантійного листа кінцевого користувача таких товарів (військової частини).

Такі спрощені вимоги, терміново запроваджені Урядом в березні 2022 року у зв’язку із повномасштабною війною, дозволили посилити спроможність держави у забезпеченні обороноздатності та гуманітарної підтримки населення, залучивши до волонтерського руху тисячі людей.

Постанову № 953 розробили в ході роботи Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України щодо нецільового використання гуманітарної допомоги (звіт цієї ТСК схвалений Постановою Верховної Ради України від 21.09.2023 № 3395).

Щоб запобігти зловживанням, ввезення гуманітарної допомоги за новими правилами передбачатиме повну цифровізацію пов’язаних з цим процесів:

  • реєстрації на електронній платформі отримувача гуманітарної допомоги, який планує завозити вантаж;
  • формування декларації з унікальним номером, що містить інформацію про товар, його кількість тощо;
  • подання звіту про розповсюдження гуманітарної допомоги організаціями, які її завезли.
За Законом «Про гуманітарну допомогу» отримувачами гуманітарної допомоги є юридичні особи, яких зареєстровано в установленому Кабінетом Міністрів України порядку в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги.

Відповідно до цього Закону отримувачі гуманітарної допомоги і набувачі гуманітарної допомоги (юридичні особи) щомісяця в установленому порядку мають подавати звіти про наявність та розподіл гуманітарної допомоги.

На кого розповсюджується дія нового Порядку?

Відповідно до статті 1 Закону України «Про гуманітарну допомогу» отримувачі гуманітарної допомоги – юридичні особи, яких зареєстровано в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги в установленому Кабінетом Міністрів України порядку.

Діяльність волонтерів-фізичних осіб, які ввозять гуманітарну допомогу, наразі знаходиться поза правовим полем, при цьому чинний Порядок майже не перешкоджає закупівлі і ввезенню гуманітарної допомоги фізичними особами, які здійснюють волонтерську діяльність.

Новим Порядком Уряд намагається привести підзаконні нормативно-правові акти у відповідність до Закону і повернути процес ввезення гуманітарної допомоги у визначені Законом рамки. Як вихід, волонтерам, які не діють від імені власного фонду чи організації – юридичної особи, доведеться шукати посередника – юридичну особу, яка погодиться взяти на себе відповідальність за всі обов’язки отримувача гуманітарної допомоги щодо виконання вимог нового Порядку.

Призначення платежу з 1 грудня 2023 року для сплати єдиного податку

З 1 грудня 2023 року змінюються вимоги до призначення платежу для сплати єдиного податку. Тому юридичним особам, як і ФОП, потрібно знати про нові правила.

Призначення платежу: як зміниться структура реквізиту

З початку грудня у реквізиті платіжок під назвою Призначення платежу потрібно зазначати:

  • код сплати податків та ЄСВ;
  • назву податку або ЄСВ та період, за який він сплачується.
Обов’язкових полів тепер буде тільки 2. А от 1 поле – для платників на єдиний рахунок (Додаткова інформація запису).

Поки що платників податків не штрафують за порушення правил під час заповнення реквізиту Призначення платежу платіжного доручення у разі сплати податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки або ЄСВ на небюджетні рахунки, а також на єдиний рахунок.

Поки законодавством не передбачена відповідальність за такі помилки.

Для сплати ЄП 1 та 2 групам у полі під назвою Призначення платежу зазначайте: 101 єдиний податок за листопад 2023 року.

Сплата ЄСВ зазначається схоже: 101 ЄСВ за ІV квартал 2023 року.

Чи буде підвищення пенсій з 1 грудня

Перерахунок пенсій проводили в Україні ввесь 2023 рік. У березні, квітні та липні впровадили доплати до пенсій. До кінця року підвищення виплат не передбачено. Традиційно доплати отримують пенсіонери, яким виповниться 70, 75 та 80 років.

Розмір пенсій залишиться без змін до 2024. Лише наступної весни планують провести новий перерахунок.
Кожного місяця надбавки отримують пенсіонери, яким протягом року виповниться 70, 75 чи 80 років — 300, 456, 570 гривень відповідно.

Пенсії у грудні 2023: хто може отримати доплату від ООН

Коштами ООН у межах міжнародної програми здійснюють додаткові виплати пенсіонерам, які проживають на прифронтових територіях.

Не всі пенсіонери зможуть отримати ці доплати. Грошова допомога до кінця 2023 буде виділена за такими критеріями:

  • пенсіонер є ВПО та проживає в зонах активних або можливих бойових дій;
  • державна пенсія не перевищує 3 тисяч гривень;
  • якщо громадянин не отримував жодних додаткових виплат від міжнародних організацій від 1 березня 2023 року.
Для отримання фінансової допомоги пенсіонери не мають нічого оформлювати. Виплата здійснюється автоматично на основі інформації, яка міститься в державних реєстрах.

Грошова допомога буде перерахована на ті банківські рахунки, на які зазвичай надходять пенсійні виплати, або через поштовий сервіс Укрпошта.

Розмір доплати визначатиметься як різниця між 3 тисячами гривень та розміром державної пенсії, але не менше ніж 100 гривень. Наприклад, якщо розмір пенсії становить 2,5 тисячі гривень, доплата складатиме 500 гривень.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну