Серцево-судинні хвороби: як вберегтися та до кого звертатися криворіжцям

Серцево-судинні хвороби: як вберегтися та до кого звертатися криворіжцям

Фото: Перший Криворізький (ілюстрація)

Мешканцям Дніпропетровщини, в тому числі Кривого Рогу, розповіли, як вберегтися від серцево-судинних хвороб та до кого звертатися в разі їх виникнення.

Про це йдеться на сайті Дніпропетровської обласної військової адміністрації.

Нагадаємо, що з 18 до 24 листопада відзначається Всесвітній тиждень обізнаності про стійкість до антибіотиків. Що варто знати криворіжцям — читайте тут.

Щороку з-поміж неінфекційних хвороб саме серцево-судинні забирають найбільше життів. Серед факторів ризику нездорове харчування, відсутність фізичної активності, зловживання алкоголем та паління. Ще один чинник – ментальне здоров’я.

«Найперше, потрібно звертатися до сімейного лікаря. Фахівець огляне, поставить попередній діагноз, зробить кардіограму, направить на необхідні дослідження. Якщо потрібно, залучить профільного спеціаліста. Далі за результатами аналізів призначать терапію», – наголосив завідувач відділу в Обласному центрі громадського здоров'я Юрій Корягін.

Не варто відкладати турботу про своє здоров’я на потім. Слід дбати про нього вже сьогодні. Адже може виникнути ризик гострого інфаркту міокарду.

«Люди воліють почекати, перетерпіти. А за допомогою приходити вже у крайньому випадку. Нам, як практикуючим лікарям, це ускладнює роботу. При перших тривожних дзвіночках необхідно йти до фахівця. Серед таких раптовий набряк на ногах. Задишка або стискаючий біль у грудях», – радить завідувач відділу інтервенційної кардіології однієї з лікарень області Микола Самілик.

За його словами, у діагностиці інфаркту золотим стандартом вважається коронарографія. Цей метод дослідження визначає стан артерій серця.

«При спілкуванні із хворими та їхніми родичами я люблю проводити аналогію з лісовою пожежею. Чим швидше рятувальники загасять полум’я, тим більше дерев залишаться цілими. Точно так і з серцем», – сказав лікар.
Як підтримати своє серце:

  • додати рухової активності. Надмірні фізичні навантаженні не потрібні, достатньо буде тривалої пішої прогулянки щодня;
  • варто слідкувати й за харчуванням. Виключити жирну їжу. Слід виживати більше овочів, фруктів, пісного м'яса, риби;
  • вкрай негативно на серце впливає надмірне вживання алкоголю та куріння. Тож від шкідливих звичок краще відмовитися.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну