Всесвітній тиждень обізнаності про стійкість до антибіотиків: що варто знати криворіжцям
Фото: Pexels
Про це йдеться на сайті Міністерства охорони здоров’я.
З кожним неправильним використанням антимікробного препарату якісь із бактерій виживають. Вони розмножуються далі, і нове покоління цих бактерій вже неможливо знищити цим антибіотиком.
За даними ВООЗ, у 2019 році майже 5 мільйонів смертей у світі були пов'язані з антибіотикорезистентністю, зокрема 1,27 мільйона – були безпосередньо спричинені нею.
Внаслідок поступового розвитку стійкості бактерій до антибіотиків з кожним роком лікувати інфекційні хвороби бактеріального походження, як-от пневмонія, ангіна, туберкульоз, гонорея, стає все важче.
Хірургічні операції, зокрема кесарів розтин або видалення апендикса, трансплантація органів, хімієтерапія стають все більш ризикованими. Люди все частіше помирають від інфекцій, які людство давно навчилося лікувати.
Якщо антибіотики перестануть діяти, 3 з 10 випадків пневмонії закінчуватимуться смертю, 5 з 1000 жінок не виживатимуть після пологів, лише чверть людей, які хворіють на туберкульоз, зможуть вилікуватися.
Особливо небезпечна стійкість до протимікробних препаратів у час війни. Вона суттєво збільшує навантаження на систему охорони здоров'я. За правильного застосування такі ліки рятують життя пораненим і хворим військовим.
Проте якщо резистентність до таких ліків поширилася, це сильно ускладнює лікування й одужання пацієнтів. До того ж функціонування системи охорони здоров’я у час війни передбачає велику кількість евакуаційних етапів.
Це підвищує ризики додаткового інфікування пацієнтів патогенами, не чутливими до багатьох поколінь антибіотиків, а також їх поширення між різними лікарнями.
Головні причини виникнення стійкості до антибіотиків:
- надмірне використання антибіотиків;
- використання антибіотиків без лікарського призначення;
- недотримання пацієнтами курсу лікування;
- надмірне використання антибіотиків у рибництві та тваринництві;
- неналежний інфекційний контроль у лікарнях і закладах охорони здоров’я;
- неналежна гігієна та санітарія.
Крім того, МОЗ наказом від 23.08.2023 № 1513 затвердило новий Стандарт медичної допомоги «Раціональне застосування антибактеріальних і антифунгальних препаратів з лікувальною та профілактичною метою».
Розроблений згідно з найкращими світовими медичними практиками, він визначає, які антимікробні препарати, в яких випадках і за якими механізмами мають призначати лікарі пацієнтам, щоб досягнути якісного та безпечного лікування з мінімальними ризиками поширення антимікробної резистентності.
Серйозним кроком для розв’язання проблеми неконтрольованого відпуску і нераціонального вживання антибіотиків стало запровадження з серпня 2022 року електронного рецепта на них. За весь час було виписано 933 тисячі електронних рецептів на антибіотики.
Електронний рецепт можна отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Для пацієнтів він є додатковим кроком до зручного, а головне – безпечного отримання потрібних ліків.
Але всі зусилля медичної системи не зможуть бути достатньо ефективними без активної участі пацієнтів. Тож кожному з нас дуже важливо дотримуватися таких принципів:
- приймайте антибіотики лише за призначенням лікаря, у жодному разі не призначайте їх собі самі;
- проходьте повний курс лікування антибіотиками, суворо дотримуйтеся дозування та терміну лікування; призначених лікарем: не пропускайте прийом ліків, не переривайте лікування, навіть якщо вам стало краще;
- пам’ятайте, що антибіотики діють лише на бактерії. Ніколи не використовуйте їх при застудах та інших вірусних інфекціях;
- не діліться залишками антибіотиків з друзями чи родичами і не "призначайте" їм лікування.
- мийте руки з милом упродовж щонайменше 40 секунд перед приготуванням та вживанням їжі, після приходу з вулиці, відвідування вбиральні;
- дотримуйтеся правил особистої гігієни;
- користуйтеся бар’єрними засобами контрацепції;
- робіть усі щеплення за календарем, а також рекомендовані вакцинації, зокрема від грипу та ковіду. Ці захворювання викликані вірусами, але вони можуть ускладнюватися бактеріальними інфекціями;
- дотримуйтесь принципів збалансованого харчування, щоб запобігти дефіциту корисних речовин в організмі, розвитку цукрового діабету та інших хвороб. Кожен день їжте мінімум 500 грамів овочів та фруктів, скоротіть споживання солі, цукру, фастфуду;
- готуйте їжу безпечно. Ретельно мийте овочі та фрукти, добре проварюйте і прожарюйте м’ясо і рибу, майте для них окрему дошку і ретельно її мийте, дотримуйтеся правильних умов зберігання продуктів.
Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"