Чим і чому хворіють сільськогосподарські рослини Дніпропетровщини

Чим і чому хворіють сільськогосподарські рослини Дніпропетровщини

Фото: Перший Криворізький

У Дніпропетровській області через аномально теплу осінь збільшилася кількість шкідників, а відповідно і хвороб сільськогосподарських рослин. Про це повідомляє управління фітосанітарної безпеки головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області на офіційному сайті.

«Щодо метеорологічних умов, то протягом першої декади листопада продовжує утримуватися аномально тепла як для цього періоду року, з туманами та опадами погода. Середньодекадна температура повітря становила 12,2 градуса тепла. Максимальна температура повітря підвищувалась до 20 градусів тепла, мінімальна температура повітря знижувалась до 7 градусів тепла. Саме тому спостерігається збільшення кількості шкідників і випадків хвороб озимої пшениці й озимого ріпаку», — пишуть спеціалісти управління фітосанітарної безпеки.

Станом на 9 листопада в Дніпропетровській області триває активне живлення личинок хлібної жужелиці. Заселено 11% обстежених площ посівів озимої пшениці. Гусениці озимої совки ІІ покоління шкодять на 27% обстежених площ посівів озимої пшениці й озимого ріпаку.

Також в області спостерігається незначне збільшення уражених хворобами площ і рослин. Ранкові тумани, дощі та коливання температур сприяють розвитку й поширенню основних хвороб сільськогосподарських рослин. Спеціалісти фіксують такі хвороби:

  • борошниста роса. Хвороба виявлена на 29% обстежених площ посівів озимої пшениці, уражено в середньому 2,8% рослин, розвиток хвороби — 1%;
  • септоріозом уражено 23% обстежених площ посівів озимої пшениці, у середньому — 1,5% рослин. Розвиток хвороби — 1%;
  • кореневі гнилі виявлені на 6% обстежених площ посівів озимої пшениці, уражено в середньому 0,5% рослин, розвиток хвороби — 0,5%;
  • пероноспорозом уражено 35% обстежених площ посівів озимого ріпаку, у середньому — 2,3% рослин, максимально — 5%. Розвиток хвороби — 1%;
  • білою плямистістю уражено 26% обстежених площ посівів озимого ріпаку, у середньому — 2,2% рослин, максимально — 5%, розвиток хвороби — 1%.

Окрім хвороб, на сільськогосподарських землях почалося заселення мишоподібними гризунами. В управлінні фітосанітарної безпеки пояснюють, що теплі погодні умови та достатність кормів сприяють і розмноженню гризунів на сільськогосподарських угіддях.



«Площі озимої пшениці становлять 36% від загальної на Дніпропетровщині. Середня чисельність гризунів — 1,2 колонії на гектар із 1,5 житловою норою, максимально — 2 колонії на гектар із 3 житловими норами. На посівах озимого ріпаку шкідниками заселено 38% обстежених площ, а на багаторічних травах заселено 100% обстежених площ. На неорних землях мишоподібні гризуни виявлені на всіх обстежених площах», — пише управління фітосанітарної безпеки.

Спеціалісти Інституту захисту рослин НААН України пишуть, що першочерговими в обмеженні чисельності мишоподібних гризунів залишаються профілактичні агротехнічні заходи: дотримання сівозміни, боротьба з бур’янами на полях і в місцях резервацій гризунів (у лісосмугах і на узбіччях доріг, обабіч зрошувальних каналів), своєчасне й без втрат збирання врожаю, своєчасна та якісна оранка, щоб запобігти заселенню шкідниками посівів озимої пшениці з осені.

Зазначимо, що в минулому місяці збільшення кількості гризунів на полях Херсонщини, Дніпропетровщини, Миколаївщини, Донеччини та Луганщини помітили й українські військові, які скаржаться на грузинів, що оселилися в бліндажах і навіть особистих речах бійців.



Пост у соціальних мережах українського військового Олександра Жугана

Редакція «Першого Криворізького» продовжує стежити за розвитком подій, тому більше читайте в майбутніх матеріалах.



Відео: Даніїл Токмаков

Посилання скопійовано в буфер обміну