На правах реклами

Нивотрудівській СТГ — сучасну техніку, офісне приладдя й комфортний ЦНАП

Нивотрудівській СТГ — сучасну техніку, офісне приладдя й комфортний ЦНАП

Фото: Дніпропетровська ОВА

Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП) в Україні — це установи, у яких різні групи осіб, зокрема й переселенці, можуть отримати широкий спектр адміністративних послуг у комфортних умовах. Українці, що вимушено покинули своє житло через бойові дії та евакуювалися в безпечніші регіони країни, зокрема до віддалених сільських територіальних громад (СТГ), отримують довідки про взяття на облік ВПО саме в ЦНАПах.

Тож наявність ЦНАПу в кожній територіальній громаді України сьогодні є надважливим питанням.

«На даний час необхідно створювати ЦНАПи в громадах, які їх іще не мають, адже місцеві жителі та переселенці змушені долати великі відстані до сусідніх громад, щоб отримати життєво важливі послуги. Це вкрай незручно та потребує матеріальних витрат, — коментує заступниця директора департаменту Дніпропетровської ОВА Юлія Кримчак. — Усвідомлюючи важливе соціальне значення місцевих ЦНАПів і необхідність підтримки їх функціонування, Дніпропетровська ОВА тісно співпрацює з проєктом USAID «Демократичне врядування у Східній Україні», щоб облаштувати приміщення зазначених установ усім необхідним. Мета цієї співпраці — підвищити рівень сервісного обслуговування громадян під час отримання ними відповідних адміністративних послуг».


«Для переселенців найактуальнішими послугами залишаються видача довідок із ведення обліку та надання допомоги на проживання, — акцентує увагу на особливостях функціонування місцевого ЦНАПу Нивотрудівської СТГ його керівниця Людмила Авдащенко. — Попри збільшену через переселенців кількість щоденних звернень, усі перелічені види послуг надаються п’ятьма висококваліфікованими працівниками нашого ЦНАПу, що приймає відвідувачів у будні дні без перерви на обід».

Щоб задовольнити потреби людей, які проживають на території Нивотрудівської СТГ, центр надання адміністративних послуг у період із 24 лютого 2022 року й до сьогодні поступово розширює спектр послуг, які можуть бути запропоновані його відвідувачам. За даними адміністративного центру, станом на кінець серпня 2023 року найбільший попит серед місцевого населення мають послуги:

  • для одиноких матерів;
  • для малозабезпечених сімей;
  • для ВПО;
  • з надання допомоги на проживання для ВПО;
  • з надання субсидій;
  • з надання пільг на ЖКП;
  • із забезпечення технічними засобами реабілітації тощо.


Як і більшість місцевих ЦНАПів України, створених у віддалених СТГ, щоб дати місцевим жителям змогу зручніше й швидше отримувати необхідні адміністративні послуги, ЦНАП Нивотрудівської громади потребував значної допомоги з організацією робочого процесу, комфортного як для працівників, так і для клієнтів. Зокрема, установі бракувало професійної комп’ютерної техніки, меблів й іншого офісного обладнання.

За словами працівників ЦНАПу Нивотрудівської громади, їхні робочі будні значно полегшилися завдяки вагомій підтримці партнерів, що забезпечили їх необхідною офісною технікою.

«Відтепер усі послуги надаються значно швидше, якісніше та в комфортніших умовах. Завдяки проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні» наша громада отримала комп’ютери, багатофункціональні пристрої, ноутбук, зчитувачі паспортів, кондиціонери й навіть холодильник — словом, саме те обладнання, якого нам раніше бракувало, — додає Людмила Авдащенко. — Крім згаданих аспектів, ефективній роботі установи заважали періодичні відключення світла, однак цю проблему вдалося оперативно розв’язати завдяки керівництву нашої громади».

Підвищення рівня надання адміністративних послуг жителям Дніпропетровщини стало можливим завдяки щирій підтримці американського народу, отриманій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), і проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні», що забезпечив технічну й експертну допомогу в оснащенні ЦНАПів об’єднаних територіальних громад Дніпропетровської області.

Посилання скопійовано в буфер обміну