Про гасіння олійних резервуарів після влучання ворожого дрону та наслідки для довкілля Миколаївщини

Про гасіння олійних резервуарів після влучання ворожого дрону та наслідки для довкілля Миколаївщини

Фото: Перший Криворізький

У 2022 році, а саме 16 жовтня, російські військові атакували дронами-камікадзе Миколаївщину внаслідок чого три з них влучили в об’єкт промислової інфраструктури й зайнялись резервуари із соняшниковою олією. Про це в своєму телеграм-каналі повідомив міський голова Олександр Сєнкевич. Цьому влучанню вже понад рік, але наслідки лишились й досі.

Тому журналісти редакції «Перший Криворізький» дізналися більше про наслідки для довкілля після влучання у підприємство.

Заступник начальника другої ДПРЧ другого пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС України в Миколаївській області Євген Дзюбас згадує, як минулого року він разом з колегами був залучений до ліквідації гасіння олійних резервуарів.



Автор фото: ГУ ДСНС України в Миколаївській області

«Попри всі обстріли російської армії, підрозділи ДСНС у Миколаївській області працювали у повному обсязі, виконували завдання за призначенням і понад усе цінували один одного. Прикладом такої пожежі є саме обстріл ТОВ «Евері», коли ракета влучила в резервуар та загорілась олія. Були направлені більшість одиниць техніки для ліквідації цієї пожежі», – розповідає Євген Дзюбас.


За словами головної спеціалістки Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу Світлани Бешевець, найбільша сума збитків завдана водним ресурсам Миколаївщини, коли 16 жовтня 22 року було потрапляння дрону до ємностей ТОВ «Евері».

«Тоді розлилась рослинна олія по землі й значна її частина потрапила до акваторії Бузького лиману. Загальна сума збитків тоді розрахована була у сумі 39,9 мільярда гривень. Загалом було забруднено 750 квадратних метрів водної поверхні», – повідомила Світлана Бешевець.


Для гасіння пожежі залучалося понад 15 одиниць техніки та понад 40 одиниць особового складу, розповідає Євген Дзюбас.

«Гасіння пожежі займало понад добу. Адже складність пожежі полягала в тому, що це була олія, яка була під високою температурою і треба було подавати стволи на охолодження, до цього всього була ще загроза розповсюдження на сусідні резервуари. Оскільки був ще і розлив олії, то це ускладнювало гасіння пожежі. Олія тоді потрапила і на території приватних будинків. Це дуже велика шкода для екосистеми. Олія могла потрапити до каналізаційних труб та завдати ще більшу шкоду для побуту людей та технічного обслуговування водопостачання міста Миколаєва», – зауважив Євген Дзюбас.

Редактор: Альона Музика

Посилання скопійовано в буфер обміну