Павербанки для військових: як одноразові сигарети перетворюються на корисні речі

Павербанки для військових: як одноразові сигарети перетворюються на корисні речі

Фото: Перший Криворізький

Від початку повномасштабного вторгнення миколаївці об’єднали свої сили й створили волонтерську організацію «Help_ZSU_MK». Члени організації почали робити павербанки з одноразових сигарет, які замість того, щоб забруднювати навколишнє середовище після споживання, допомагають військовим бути на зв’язку.

Волонтер «Help_ZSU_MK» Микола Ткаченко розповідає редакції «Першого Криворізького», що з початку повномасштабного вторгнення він і його однодумці хотіли бути корисними для військових, тож почали ремонтувати рації, бо на той час знайомі їм бійці були без зв’язку.


«Починали з усього, що було пов’язане з електронікою. Спершу побачили, що є проблема в нас на блокпостах у Миколаєві: у хлопців не вистачає зв’язку. Викупали рації під ремонт, ремонтували, передавали хлопцям рації на блокпости. Зрозуміли, що рацій уже досить, треба щось інше робити: тепловізори, нічники ці радянські, які ще були там, під ремонт брали, на аукціонах викупляли. Перебирали, лампи міняли та акумулятори, щоб можна було заряджати від звичайного павербанка ці нічники, передавали теж хлопцям», — говорить Микола.

Волонтер розповідає, що павербанки почали робити з третього місяця повномасштабного вторгнення.



Нагадаємо, що в Кривому Розі також є волонтер Андрій Кротов, який власноруч виробляє з використаних електронних цигарок павербанки різної потужності та лампочки для бліндажів, а потім передає їх військовим на передову.

«5–10 павербанків на тиждень робили. Це для нас було багато, тому що це все за свої кошти купувалось і робилось. Для кого війна, а для кого матінка рідна. То є люди, які заробляли кошти на цих акумуляторах і продавали їх дуже дорого. Зараз уже трішки стабілізувалася ситуація», — каже волонтер.

За словами Миколи, вони не збирали одноразові сигарети, але люди почали їм їх приносити, тож вирішили використати звідти акумулятори для майбутніх павербанків. Чоловік також розповідає, що павербанків з електрокарів зробили понад дві тисячі, а з одноразових електронних сигарет — близько тисячі. На виготовлення одного павербанка з одноразових сигарет іде понад десять годин.

«Павербанки, які роблять з одноразок, займають набагато більше часу. Я навіть не порахую, скільки це часу, тому що дуже багато дрібної роботи, яка виконується біля кожного акумулятора. Якщо, наприклад, уже є відсортовані, проміряні акумулятори, то склеїти їх, спаяти, зібрати в раніше надрукований корпус займе десь хвилин 30. Але враховуйте, що корпус друкується 8 годин. За один раз ми проміряємо 4 акумулятори на одній станції, це триває близько 2 годин. Тобто якщо в сумі рахувати, скільки це все займає, то дуже складно. На промірку акумуляторів на один павербанк піде десь пів дня. Так, підготовчий етап дуже великий», — порахував Микола.


Волонтер також розповідає, що небайдужі українці надсилають одноразові сигарети від двох штук до тридцяти кілограмів, самостійно сплачуючи за доставку.

«Люди нам донатять, так би мовити, ці одноразки. І в першу чергу це не засмічує наше довкілля, а в другу чергу вже допомагає нашим хлопцям зв’язуватися зі своїми родинами», — сказав Микола Ткаченко.



Архівне фото Миколи Ткаченко

Більше про процес вироблення таких павербанків Микола розповів у відео нижче.


Матеріали для статті підготували Світлана Коваль та Михайло Коваль.



Редактор: Альона Музика

Посилання скопійовано в буфер обміну