Миколаївські активісти передали мобільну очисну станцію для сіл Херсонщини

Миколаївські активісти передали мобільну очисну станцію для сіл Херсонщини

Фото: Перший Криворізький

У Миколаєві для Станіславської громади, що на Херсонщині, передали мобільну очисну станцію, яка забезпечуватиме водою жителів чотирьох сіл: Олександрівки, Станіслава, Широкої Балки і Софіївки.

Про це розповів редакції «Першого Криворізького» член «Ротарі клуб Миколаїв»Володимир Самойленко під час передачі станції голові Станіславської громади.

«Для Станіславської громади в Херсонській області Ротарі-клуби Англії, Львова і Миколаєва закупили це мобільне устаткування, щоб забезпечити громадян питною водою. Мобільна станція здатна очищати на добу 12 тонн води зі свердловин та річок. Для цього є все обладнання, щоб просто занурювати в річку насос і качати воду. Вона може очищати і в літо, і в зиму. 22 тисячі євро коштує сама установка без автомобіля та причепа. Скільки коштує автомобіль і причіп, я не можу сказати, тому що це передавали англійці», — говорить Володимир Самойленко.


Паст-президент «Ротарі клуб Миколаїв» Артем Ващиленко говорить, що проблеми з постачанням питної води на Херсонщину з’явилися вже на початку повномасштабного вторгнення, тому ще до того, як сам Миколаїв утратив водопостачання, члени «Ротарі клуб Миколаїв» запустили програму питної води.



«Крім того, запустили одразу програми співпраці й із нашими партнерськими організаціями. Взагалі води в ємностях за цей період нашим гуманітарним штабом було передано понад 1200 тонн. Уся ця вода — або в каністрах, або в пляшках. Паралельно з цим частиною програми «Фронт питної води» є доставлення і передача фільтрів. Минулого року це були і маленькі індивідуальні фільтри для родин, і фільтри для громадських пунктів видачі. Також за програмою «Фронт питної води» ми передали «Миколаївводоканалу» генератор для резервного живлення. Продовжуємо цю роботу, тому що розуміємо, що є потреба в таких мобільних установках. Завдяки міжнародним партнерам ця робота триває», — повідомив Артем Ващиленко.


Мобільна очисна установка автономна, має генератор, що дасть можливість очищати воду, якщо нема змоги приєднати її до електромережі.


За словами начальника Станіславської сільської військової адміністрації Олександра Бабуцького, сьогодні Херсонська область, як Миколаївська торік, перебуває під щоденними обстрілами, централізованого водопостачання немає.

«Після деокупації село Олександрівка взагалі на 95% зруйноване і залишилося без водопостачання до цього часу. У селах Широка Балка та Станіслав — там близько 4 тисяч населення загалом проживає — також відсутні водопостачання та електроенергія. Тому ця установка нам буде дуже допомагати. У селі Широка Балка вже діє одна установка, але не мобільна — стаціонарна, яка не забезпечує повністю все населення очищеною водою», — розповів Олександр Бабуцький.


Начальник Станіславської сільської військової адміністрації Олександр Бабуцький (в центрі кадру)

«До повномасштабного вторгнення РФ в Україну населення громади сягало 10 тисяч осіб. Наприклад, у самій Олександрівці під час окупації лишалось 16 осіб із 2 300. Зараз уже є 281 родина, це 509 людей, із них — 74 дитини. У деяких людей є приватні свердловини, але відомо, що в домашніх свердловинах перевищений відсоток солей і мінералів у 10 разів. Вона як технічна нормальна, але як питна вода не годиться. Раніше завозили з Херсону, до повномасштабного. Зараз такої можливості немає», — говорить Олександр Бабуцький.
Матеріали для статті підготували Світлана Коваль та Михайло Коваль.

Редактор: Альона Музика

Посилання скопійовано в буфер обміну