«Трешовий дрон»: яке сміття перетворюється на допомогу ЗСУ

«Трешовий дрон»: яке сміття перетворюється на допомогу ЗСУ

Фото: Перший Криворізький

Навесні 2023 року волонтери громадської організації «Rebel volunteers» запустили челендж «Трешовий дрон», де кожен українець може здати сміття та з отриманих коштів задонатити на потреби бійців. Тому редакція «Першого Криворізького» поспілкувалася з миколаївськими волонтерами — авторами цього челенджу.

Одну гривню можна знайти, вийшовши просто з дому й прогулявшись по місту, чи здавши кілограм макулатури, — саме так вважає голова ГО «Rebel volunteers» Ольга Берест, яка стала ініціаторкою челенджу «Трешовий дрон».

«До повномасштабного вторгнення російської армії в Україну я цікавилася цією темою, і на смітті я собі назбирала на газонокосарку. Це була тисяча гривень. Начебто небагато, але це було зібрано реально зі сміття: з того, що ми викидаємо безкоштовно на смітник, того, що гниє сотнями років у нашій природі та засмічує її. І після фрази «Де нам брати гроші на дрон?» я про це чомусь згадала. Думка була проста: якщо мільйон людей скинеться по одній гривні, у нас буде мільйон гривень на дрони, на мавіки, на техніку для військових. Ну що таке одна гривня? Якщо таких людей буде багато, таких сімей, то ми цими невеликими коштами, кроками, які може зробити навіть школяр, збиратимемо суми й передаватимемо на фронт дрони, мавіки й іншу техніку», — говорить Ольга.


Перша, хто долучився до цієї ініціативи, — мама Ольги, що, за її словами, завжди потрапляє в різні історії, які придумує волонтерка. У штабі організували роздільний збір сміття. І коли це оголосили в соцмережах, то почали долучатись люди й з інших міст, а саме з Києва та Харкова.

«Я впевнена, що кожен у себе вдома може сортувати і здавати. Наприклад, ми здаємо жебешки — алюмінієві бляшанки від пива, енергетиків, лимонаду і так далі, скляні пляшки, пластикові пляшки і папір. А, ну і російські книжки», — говорить Ольга.


Волонтер ГО «Rebel volunteers» Ігор Дмитриченко почав допомагати військовим ще з 2014 року, волонтерить разом із дружиною і повз ініціативу «Трешовий дрон» теж не пройшов:

«Коли нам Оля наша сказала, що буде відкриватися такий збір, така навіжена ідея — збирати гроші зі сміття, я дійсно вийшов на балкон, побачив усю цю пластикову тару, яка накопичилась протягом літа й зими, коли в Миколаєві не було води, просто всю цю тару зібрав і вивіз у пункт прийому вторсировини. Отримав свої 60 гривень і закинув їх Олі на банку».


Із квітня накопичили майже 400 тисяч на цю банку. На зібрані гроші закупили мавік із тепловізійною камерою і передали одній із бригад південного напрямку, дві підзорні труби, які теж передали військовим, і десять FPV-коптерів, які, як сказав Ігор, «поїхали дамбіть Бамбас».


Матеріали для статті підготували Світлана Коваль та Михайло Коваль.


Редактор: Альона Музика

Посилання скопійовано в буфер обміну