Через окупацію та обстріли росіян стався витік олії на Херсонщині

Через окупацію та обстріли росіян стався витік олії на Херсонщині

Фото: Перший Криворізький

Через окупацію та обстріли росіян на олійниці в селі Правдине Херсонської області стався витік олії, а саме підприємство майже зруйноване. Редакція «Першого Криворізького» поспілкувалася про наслідки з власником підприємства та мешканцем деокупованого села Анатолієм Стрілецьким.

«Разом із росіянами в наше село прийшов великий жах, який привів за собою людські жертви і знищення всього живого на території села. Наслідки дій окупантів ми вже бачимо, але це далеко не кінцеві наслідки для нас як підприємців і для довкілля», — говорить фермер Анатолій.


Власник олійниці Анатолій Стрілецький також розповів, що росіяни зайшли в село 5 березня 2022 року, вони не лише займали будинки, а ще й підприємство відібрали.

«Ні я, ні мій брат, ніхто з моїх близьких не пішов на співпрацю з окупантами, тому підприємство і відібрали. Окупанти спочатку вивозили олію, а потім просто вилили її. Усе було в олії: цех, територія підприємства, вулиці та городи села. Це не людські вчинки», — говорить фермер.
Нагадаємо, що на Миколаївщині через обстріли РФ горять ліси.

За словами Анатолія, на складах було насіння, ячмінь і пшениця. Унаслідок прильотів по підприємству були знищені дахи, тому після деокупації села зерно довелося утилізувати.

«Станом на зараз росіяни знищили все: приміщення, обладнання та цехи. Через це олія, яка витекла, стоїть шаром у 10 сантиметрів. А зараз ідуть дощі, вода потрапляє на цю олію, у результаті чого виникає бродіння, і це ще більш шкідливо для довкілля», — розповів Анатолій.


Але попри пошкодження підприємства Анатолій уже почав відновлювати територію та приміщення олійниці, тому що в селі людям ніде буде працювати. Самотужки відбудувати підприємство та поновити робочі місця складно, фермер Анатолій Стрілецький шукає варіанти кредитування, але каже, що під час війни це нереально.

Більше про життя в окупації, про початок відновлення села й олійниці дивіться у відео.


Матеріали для статті підготували Світлана Коваль та Михайло Коваль.


Редактор: Альона Музика

Посилання скопійовано в буфер обміну