Папа Римський у «Миротворці» та продаж українських дітей: дайджест російської брехні за тиждень

Папа Римський у «Миротворці» та продаж українських дітей: дайджест російської брехні за тиждень

Фото: Перший Криворізький

Кожного тижня російська пропаганда придумує нові казочки, якими намагається задурити голову власним громадянам. Але головна мета російської пропаганди — провокувати та дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в Україні.

У Центрі протидії дезінформації розвінчують кожен з російських фейків.

Редакція "Першого Криворізького" зібрала для своїх читачів найцікавіші, за нашою думкою, російські вигадки, які протягом минулого тижня розповсюджували у медіапросторі.

Так протягом минулого тижня російські ЗМІ та Телеграм-канали розповсюджували наступні фейки:

Фейк 1: українських захисників закликають здатись у полон, аби зберегти життя

В мережі поширюється пропагандистське відео під назвою «Це твій останній шанс», у якому українських захисників закликають здатись у полон, аби зберегти життя.

При цьому, ворожі інформаційні ресурси намагаються створити уявлення, що ролик нібито походить з України. Для досягнення цієї мети, навіть залучили україномовного диктора.

Проте, фахівцям Центру дезінформації вдалось встановити особу російської акторки у відео. Нею стала Світлана Ясінська, яка вже брала участь у зйомці схожих відеороликів.



Фейк 2: теща Зеленського придбала віллу в Єгипті за 5 мільйонів доларів

Нігерійське видання «PUNCH» опублікувало статтю, у якій йдеться про віллу в єгипетському місті Ель-Гуна, яку нібито за $5 мільйонів придбала теща Володимира Зеленського. У своїй статті, автор матеріалу посилається на «копії» контракту придбання вілли Ольгою Кияшко, які були передані єгипетським журналістом-розслідувачем Мохаммедом Аль-Алаві.

Насправді ж, родина Зеленських та батьки родини не мають жодної нерухомості в Єгипті.




Фейк 3: мобільний оператор «Київстар» у «промо» своєї благодійної акції розкрила реальні втрати України у війни

Російські пропагандисти поширюють інформацію, де нібито компанія «Київстар» у «промо» своєї благодійної акції розкрила реальні втрати України у війні. Згідно відеоролику компанія закликала надсилати повідомлення загиблим солдатам та стверджувала, що сотні тисяч захисників не зможуть на них відповісти.

Після перевірки інформації у «Київстар» Центр дезінформації повідомляє, що жодних благодійних акцій компанія не проводила та не поширювала ніяких «промо-роликів».



Фейк 4: Папу Римського Франциска було внесено в базу українського «Миротворця»

Ворожі ресурси поширюють інформацію, що нібито Папу Римського Франциска було внесено в базу українського «Миротворця» через те, що Понтифік закликав російську молодь ніколи не забувати про свою історичну спадщину і сказав «спасибі» за їх спосіб бути «росіянами».

Насправді ж, інформація про те, що Папу Римського було внесено в базу «Миротворця» – вигадка російських пропагандистів. На сайті немає жодних згадок про Понтифіка.



Фейк 5: Україна - найбільший постачальник дітей на нелегальні ринки торговлі людьми

Ворожі ресурси поширюють фейковий скріншот з нібито статтею українського медіа «УНІАН» про те, як Україна перетворилася на «найбільшого постачальника дітей» на нелегальні ринки торгівлі людьми.

Насправді такої статті не існує. Це можна легко перевірити, ввівши у пошуку дану назву. Також, у фейковому скріншоті російської пропагандисти використовують домен org, в той час як українське медіа використовує домен ua.

Подібні інформаційні викиди створені з метою провокацій та дискредитації України. Дотримуйтесь інформаційної гігієни й довіряйте лише джерелам верифікованої інформації.


Редактор: Тетяна Корник

Посилання скопійовано в буфер обміну