Скільки коштуватиме будівництво магістральних водогонів для Дніпропетровщини

Скільки коштуватиме будівництво магістральних водогонів для Дніпропетровщини

Фото: Мустафа Найєм

Очікувана вартість водогонів, яка забезпечить водою мешканців громад, що постраждали від підриву окупантами Каховської ГЕС становить 13,5 мільярда гривень.

Про це повідомив голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм.

Для будівництва водогону потрібно 350 кілометрів труб, оскільки на окремих ділянках потрібно від 2 до 4-х паралельних ниток.

Потужностей українських підприємств не вистачає для виробництва труб у такій кількості та за такий короткий термін. В Україні знайшли лише 25% від загальної потреби у трубах. Допомогли виробники з сусідніх країн. Наразі матеріали поставляються з Польщі, Італії, Румунії та Туреччини, і це не є гуманітарною допомогою. Все закуповується за гроші і за 100% передоплатою.

Також для перекачування води в такому ландшафті необхідно не 14 насосних підстанцій, а 44 з підвищеною потужністю. Зазвичай виготовлення одного такого насосу займає від 7 до 12 місяців.

Зараз насоси вже транспортуються до України з Польщі, Швеції та Австрії.

На сьогодні майже на 100% завершено всі роботи з очищення існуючих каналів. Земельні роботи з укладання траншеї на стадії завершення – 88%. В Україну вже доставлено третину всієї необхідної труби, решта – в дорозі. І майже 15% труби вже змонтовано.

Найбільш значущі прогреси були досягнуті на ділянці річки Інгулець – Південне водосховище. Перша нитка водогону на цій ділянці буде готова до введення в експлуатацію до вересня та забезпечить водопостачання для Кривого Рогу.

Попри масштабність проекту, підрахунки кошторису нескладні. Довжина труб та кількість насосів буде підтверджена спеціалістами; ціни на ці матеріали є у публічному доступі, і також будуть підтверджені митними деклараціями та договорами закупівлі. Обсяг земельних робіт та робіт з облаштування перевірятимуть незалежні інженери-консультанти.

Після закінчення всіх експертиз проект пройде додатковий технічний аудиту міжнародною компанією, яка забезпечить незалежний звіт. Вибір цієї компанії буде здійснений нашими партнерами з Проєкт USAID "Економічна підтримка України", які також погодились оплатити роботи з проведення аудиту, за що ми щиро їм вдячні.
Триступеневий рівень перевірки даних та кошторисів має гарантувати, що проект буде виконаний якісно, вчасно та, що дуже важливо, максимально прозоро.

Всі звіти разом із результатами аудиту та експертизи, а також кошторисами для кожного виду матеріалів, будуть опубліковані Агентством у повному обсязі.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну