Чи буде цього року хліб: криворізькі аграрії розпочали жнива озимої пшениці

Чи буде цього року хліб: криворізькі аграрії розпочали жнива озимої пшениці

Фото: Перший Криворізький

Аграрії Криворізького району і Дніпропетровської області розпочали збір урожаю озимих та бобових сільськогосподарських культур. Якість цьогорічного врожаю фермери оцінюють добре й очікують довоєнні показники за кількістю зібраного. Криворізькі екологи говорять, що вибухи та пожежі на полях змінюють ґрунт і можуть вплинути на врожайність, але місцеві аграрії спростували це.

Торішні жнива для аграріїв майже всієї України були надважкими, врожай доводилося збирати під обстрілами або взагалі спалювати його, бо поля були засипані мінами. Деякі підприємства в Криворізькому районі взагалі були на межі знищення через розстріляні склади, поля, техніку. Але все ж більшість полів засіяли. Тому журналістка «Першого Криворізького» поспілкувалася з представниками місцевого аграрного підприємства ТОВ «Шестерня», з головою Криворізької районної військової адміністрації Євгеном Ситниченком і директоркою департаменту економічного розвитку ОВА Яною Худенко про жнива 2023 року, аби дізнатися про нинішню ситуацію зі збором урожаю.

«Узагалі в Дніпропетровській області 912 тисяч гектарів земельних ділянок, зокрема в Криворізькому районі — 155 тисяч гектарів, засіяні та підлягають збиранню врожаю. Жнива вже розпочались у Кам’янському, Нікопольському, Криворізькому та Дніпровському районах»,— говорить Яна Худенко, директорка обласного департаменту економічного розвитку.


Який цьогорічний урожай у Криворізькому районі


«Найбільше сільгоспвиробників постраждали в Зеленодольській громаді нашого району, там є повністю знищені підприємства, які розпочинали з нуля, як кажуть.

Урожайність сьогодні, після початку жнив, показує в середньому 30 центнерів. Це попередня цифра. Коли будуть зібрані повністю поля, тоді будемо розуміти повну картину», — говорить Євген Ситниченко.


В останній тиждень червня в поля Криворізького району виїхали перші комбайни, щоб зібрати врожай. Комбайнер ТОВ «Шестерня» Олександр Поєв розповідає:
«Цьогорічні жнива — як і до повномасштабної війни. Минулого року було страшніше, звісно, бо до нас долітала ворожа артилерія».


Агропідприємству ТОВ «Шестерня» в Криворізькому районі вдалося засіяти майже всі поля в Дніпропетровській і Херсонській областях. Один із керівників підприємства Владислав Баранов говорить, що цього року очікують урожай, не гірший за довоєнний.


«Ми маємо декілька підприємств, загальна площа — до 10 тисяч гектарів, у Криворізькому районі у нас — за 5 тисяч гектарів. Розмінування проходило восени, взимку і весною. Завдяки нашим друзям, ДСНС, все було розміновано та посіяно. Зараз маємо перші врожаї», — говорить Владислав Баранов.


З кінця червня цього року аграріям Криворізького району вдалося зібрати 6,5 тисяч гектарів урожаю. Аграрії працюють навіть уночі, щоб встигнути зібрати все до закінчення сезону жнив.


«Є таке відчуття, що це врожай перемоги, це наш внесок у перемогу України. Ми вже зібрали повністю озимий ячмінь, урожайність — за 4 тонни. І для наших земель це дуже добре.

Продовжуємо збирати озиму пшеницю, сочевицю, бобові, рапс. Останніми збиратимемо льон і просо», — говорить Владислав Баранов.

Які проблеми все ще існують для аграріїв України


Окрім порушеної логістики вивезення зерна для імпорту та експорту, сільгосппідприємства України потерпають від відсутності води й замуленості після підриву російською армією Каховської ГЕС. У Криворізькому районі більшість аграріїв мають альтернативні джерела поливу врожаю — свердловини й запаси води.

«Катастрофічна ситуація в кожному населеному пункті, де сьогодні відсутня вода. Тому що відсутність водопостачання в жару — катастрофа. Це вирішується поки підвозом і бурінням свердловин.

Сільгосппідприємства, які мають городину, бурять свердловини, то у них полив не централізований. Тому в них ситуація більш-менш стабільна», — говорить голова Криворізької РВА Євген Ситниченко.

Також не втішають цьогорічні ціни на зерно, тому більшість фермерів приймають рішення складувати врожай до моменту стабілізації цін. Але порівняно з минулим роком ціна на українське зерно виросла на 30–40%.

«Вартість поки не досягла довоєнної, але трохи вища та продовжує змінюватися, а ціни на врожай цього року немає ще. Зараз продаємо торішній урожай, возимо на порт в Ізмаїлі, відстань — 700 км. Чергу і два, і три дні стоїмо. Добре, що є свій транспорт.

Але і це для нас не проблема, тому що ми українці та попри тяжкі часи змогли засівати, обробляти і зрощувати врожай на родючому чорноземі України», — говорить Владислав Баранов.


Фото: Альона Музика

Відео: Альона Музика

Редактор: Тетяна Корник

Посилання скопійовано в буфер обміну