Як Україна може запобігти ядерній катастрофі на ЗАЕС

Як Україна може запобігти ядерній катастрофі на ЗАЕС

Фото: Перший Криворізький

Єдиний спосіб запобігти ядерному інциденту на Запорізькій атомній електростанції є її повна демілітаризація, деокупація та відновлення Україною контролю над станцією. Про це сказав Президент України Володимир Зеленський.

Раніше редакція «Першого Криворізького» повідомила, що ЗАЕС є наступною метою окупантів після підриву Каховської ГЕС. Росія хоче підірвати ЗАЕС, щоб «дестабілізувати ситуацію в Україні», і тим самим РФ, прагне, щоб світ тиснув на Київ з вимогами зупинити війну.

За даними Енергоатому, попри підрив російськими окупантами греблі Каховської ГЕС, ситуація залишається контрольованою. НА минулому тижні рівень води у Каховському водосховищі в районі Нікополя продовжує знижуватись, у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС без змін – 16,67 метра. Цього цілком достатньо для забезпечення потреб станції.

Рівень води в каналі ТЕС, звідки за необхідності підживлюється ставок ЗАЕС, — на рівні 11,21 метра. Протягом останнього часу рівень води в каналі суттєво не падає, його показники вже не залежать від коливань Каховського водосховища.

Зазначимо, що енергоблоки ЗАЕС не працюють з вересня 2022 року, тож відтоді активного випаровування води зі ставка-охолоджувача не відбувається.

Посилання скопійовано в буфер обміну