Чекали геодезистів, а приїхали журналісти: як планують вирішувати відсутність води у Грушівській громаді

Чекали геодезистів, а приїхали журналісти: як планують вирішувати відсутність води у Грушівській громаді

Фото: Перший Криворізький

На минулому тижні у Грушівській громаді Криворізького району закінчилася питна вода, місцеві залишилися без централізованого водопостачання. Про це дізналася журналістка «Першого Криворізького» під час спілкування з мешканцями Грушівки та Сергієм Мариненко, головою Грушівської громади, Євгеном Ситниченко, начальником Криворізької РВА.

Раніше редакція нашого сайту повідомила, що у водосховищі Грушівської громади вода відійшла від берега на 150-500 метрів.

«Знаєте, я думала, що приїхали геодезисти, бо у нас наче є озеро підземне. А виходить, що приїхали брати інтерв’ю. У нас закінчуються запаси питної та технічної води.

У відрі вода на дні, а бутельованої взагалі немає. Також у мене є так званий басейн, де дощова вода, але це для городу та тварин», — поділилась мешканка Грушівки, яка не захотіла називати ім’я на відео.


Яка ситуація з підвозом питної води


Сьогодні 85% населення цієї громади взагалі без води, а лише 15% людей мають свердловини. Загалом до Грушівської громади належать сім сіл, у яких живуть майже 6 тисяч 500 людей, ураховуючи переселенців.

Сергій Мариненко, голова Грушівської громади, говорить, що майже в кожного з мешканців є власні городи та худоба. У середньому кожного дня одна родина загалом споживала від 5 до 10 кубів води, а це 5–10 тисяч літрів.

«Нам найважливіша навіть технічна вода, тому що люди живуть із того, що вони вирощують у себе на ділянках, і цим також заробляють на життя в основному.

14 червня до нас прийшли перші партії питної бутельованої води, які ми вже почали видавати та розвозити тим, у кого немає можливості прийти самостійно отримати. Ми отримали 2100 п'ятилітрових бутилів з водою, ще партія до нас приїде сьогодні з Апостолово», — говорить Сергій Мариненко.


Також про підвіз води детальніше розповів Євген Ситниченко, начальником Криворізької РВА:
«Зараз на території Криворізького району одна громада повністю без централізованого водопостачання — Грушівська громада. З першого дня припинення водопостачання там уведений графік підвозу води, залучені всі види транспорту. Грушівська громада сьогодні отримала 240 тонн питної води й 20 тонн бутельованої води, яка була надана районною та обласною військовими адміністраціями».



Бог Перун помагає: як мешканці Грушівської громади набирають дощову воду


«З дощу понабирали. І це добре, що ще дощ є, як кажуть, бог Перун спасає. На городах хоч позеленіло, а то жара була така», — говорить мешканка Грушівки.

Також з журналісткою нашого сайту поспілкувався ще один мешканець Грушівки Борис Гром, який має 50 соток свого городу, 15 соток саду та тримає худобу. Чоловік також сьогодні має запаси саме дощової води, яка дає можливість врятувати від засухи хазяйство.




«У мене стоїть бочка, у яку набирається дощова вода, яка стікає з даху будинку. Тут все просто: йде дощ, вода з даху тече в бочку, а потім насосами перекачується. У мене є ще одна велика бочка на 60 кубів, але вона гумова, яка запитана від інших дахів», — говорить Борис Гром.


Також Борис говорить, що треба не лише надіятися на владу, а і самому економити, тому встановив систему крапельного поливу, яка дозволяє зменшити потрібну кількість води для нормального зрощування врожаю.



А ось Олександр, місцевий мешканець, встиг набрати 4 куби води у так званий басейн.



Які альтернативи централізованого водопостачання можливі у Грушівській громаді


Голова Грушівської громади Сергій Мариненко повідомив, що громада подала документи до обласної адміністрації, щоб ті знайшли старі документи, які підтверджують наявність законсервованих артезіанських свердловин та території громади. Він сказав, що є інформація, що такі скважини бурили у населених пунктах Грушівської громади за часів радянського союзу.

«Тому зараз чекаємо відповідь щодо можливості зробити або відновити артезіанські скважини. Поки у нас діє графік підвозу питної води. А щодо технічної води — маємо невеликий запас, зрештою у нас також є дві річки на території громади», — говорить Сергій Мариненко.




Фото: Альона Музика

Відео: Альона Музика Даніїл Токмаков

Редактор: Тетяна Корник

Посилання скопійовано в буфер обміну