Чи залишиться Кривий Ріг без питної води, — експерти

Чи залишиться Кривий Ріг без питної води,  — експерти

Фото: Перший Криворізький

Через те, що 70% території Кривого Рогу отримують воду з водосховища «Південне», яке безпосередньо наповнювалося з Каховського водосховища, у населення міста та району виникла паніка та страх залишитися без питної води. Тому журналісти редакції «Першого Криворізького» поспілкувалися з Іриною Остапчук, виконуючою обов?язки завідувача кафедри туризму та економіки Криворізького педагогічного університету, кандидаткою географічних наук.

Чиновники Криворізької міської ради повідомляють, що після підриву Каховської ГЕС ситуація з водопостачанням у Кривому Розі складна, але контрольована.

«Щодо ситуації у Кривому Розі, то мені здається багато людей нагнітають. Так, звісно, переважна більшість нашого міста споживає питну воду з Південного водосховища, яке запитано від каналу Дніпро-Кривий Ріг, яким подавали воду з Каховського водосховища.

Але все ж таки якийсь резерв води є у Південному водосховищі. А отже, на якийсь час його вистачить. Якщо ми не будемо у великих об'ємах споживати воду і спускати у каналізацію», — говорить експертка Ірина Остапчук.
Також відомо, що 30% Кривого Рогу, в тому числі Центрально-Міський, частково Металургійний, Довгинцівський та Саксаганський райони запитані від Карачунівського водосховища.

«Так, дійсно об'єми Карачунівського водосховища менші за Каховське водосховище, але там є вода і міська влада повідомляла, що там ризиків немає. До Карачунівського водосховища підведений ще один канал, який називається Дніпро-Інгулець. Він качає воду з Цибульніцької затоки, Кременчуцького водосховища, яке знаходиться вище по течії за Каховську дамбу і за Каховську ГЕС. Тому ризиків залишитися без води майже немає», — пояснює Ірина Остапчук.

Також Ірина говорить, що технічно сьогодні можливо перелаштувати систему водопостачання так, щоб весь Кривий Ріг отримував питну воду з одного водосховища.

У Кривому Розі знизять тиск води через підрив Каховської ГЕС: у які години


Відео: Даніїл Токмаков

Посилання скопійовано в буфер обміну