Підрив Каховської ГЕС — екоцид

Підрив Каховської ГЕС — екоцид

Фото: Перший Криворізький

Через підрив Каховської ГЕС без питної води можуть залишитися люди на Півдні Херсонщини та в Криму, можливе знищення частини населених пунктів та біосфери. Тому такі дії російської армії інкримінують як екоцид.

Про це повідомив Андрій Єрмак, Керівник Офісу Президента України, на офіційній сторінці у соцмережі.

Прокуратура Херсонської області розпочала досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактами екоциду та порушення законів і звичаїв війни за статтею 441, частиною 1 статті 438 Кримінального Кодексу України. Зараз правоохоронними органами вживаються заходи для встановлення масштабів руйнування та фіксації злочинів, скоєного армією країни-агресора.

«Також дії [російської армії] несуть загрозу для Запорізької АЕС.

Влада працює, як центральна, так і регіональна. Безпека людей сьогодні — пріоритет. Маємо забезпечити покарання для ворога на міжнародному рівні»,
— пише Андрій Єрмак.

Раніше редакція «Перший Криворізький» повідомила, що вночі 6 червня росіяни підірвали греблю Каховської гідроелектростанції. Через це низка населених пунктів опинилися в небезпеці.

Зараз у Кривому Розі проводять екстрену нараду щодо забезпечення міста водою після підриву окупантами Каховської ГЕС.

Нагадаємо, що 17 травня оголосили про створення міжнародного Реєстру збитків України через російську агресію.

Також раніше редакція нашого сайту писала, що серед основних наслідків бойових дій, які спричиняють екологічну катастрофу для водних ресурсів України, автор дослідження «Наслідки для довкілля війни Росії проти України» Олексій Ангурець виділяє три ключових:

1. Погано працюють очисні споруди стічних вод;

2. Порушено алгоритм традиційного водозабезпечення населення та підприємств у великих містах;

3. Водойми забруднені механічним та хімічним сміття, у тому числі постраждали ґрунтові води, в які потрапляють небезпечні речовини.

UPD: Ситуація у Кривому Розі станом на 14:37

Сьогодні 30% населення Кривого Рогу отримують воду з Карачунівського водосховища, а 70% міста — з водосховища Південне, яке наповнюється саме з Каховського водосховища, через водогін Дніпро-Кривий Ріг. Експерти говорять, що запаси води у Південному водосховищі поки достатньо, тому ризику залишитися зовсім без питної води у Кривому Розі немає.


Чи є у Кривому Розі план дій, якщо не буде питної води


Посилання скопійовано в буфер обміну