Черговий фейк: пропаганда намагається звинуватити ЗСУ в ударі по будинку у Дніпрі

Черговий фейк: пропаганда намагається звинуватити ЗСУ в ударі по будинку у Дніпрі

Фото: Перший Криворізький

Російська пропаганда намагається перекласти відповідальність за ракетний удар по житловому будинку Дніпра на українських військових, які боронять землю від окупантів. Редакція інформаційного агентства “Перший Криворізький” пояснює, чому їм це не вдасться та чому такі наративи шкодять обороноздатності України.

Що сталося


Нагадаємо, 14 січня окупаційна армія РФ завдала ракетного удару по одному із найбільших будинків у Дніпрі. В момент обвалилися два під’їзди дев’ятиповерхового будинку, в якому прописані більше ніж 1100 мешканців та мешканок. Рятувальники із собаками та спецспорядженням третю добу поспіль продовжують розбирати завали.

Російські військові випустили ракету Х-22, маса бойової частини якої складає близько 950 кілограмів, а максимальна дальність — до 600 кілометрів, повідомляє Командування повітряних сил Збройних Сил України.

Які наслідки

Станом на 12:00 16 січня відомо про 236 зруйнованих квартир житлового будинку у Дніпрі. Загинуло щонайменше 40 людей, доля ще кількох десятків – невідома. Надзвичайники врятували вже 49 людей.

На місці трагедії працювали сотні волонтерів, пошуковиків із собаками, медиків, рятувальників, нацгвардійців і просто перехожих дніпрян.

Тези пропаганди

Речник президента Російської Федерації Дмитро Пєсков цинічно заявив, що це не Росія причетна до ракетного удару по житловому будинку у Дніпрі, а українська протиповітряна оборона. У своїй промові він послався на слова позаштатного радника керівника Офісу Президента України Олексія Арестовича, який вже встиг їх спростувати.



Слова речника Путіна розтиражували пропагандистські медіа РФ: «Ви самі бачили висновки деяких представників сторони, де йшлося про те, що ця трагедія стала наслідком дії контрракет протиповітряної оборони».


Крім Пєскова цю тезу почали розганяти через канали російської пропаганди у Telegram.


Зауважимо, що Олексій Арестович згодом заявив, що коли він по гарячому сліду коментував удар по Дніпру, то був втомлений.

Чому це неправда

Юрій Ігнат, речник Командування повітряних сил України, офіційно повідомив: українська протиповітряна оборона не може збивати ракету типу Х-22

Нагадаємо, російські пропагандисти постійно намагаються приховати удари по цивільних об’єктах, раз по разу придумуючи нові виправдання. Так було і з влучанням по підприємству у Кривому Розі.

За словами українських військових, в житловий будинок влучила крилата ракета Х-22, випущена вона була з бомбардувальника Ту-22 з Курської області Російської Федерації або з акваторії Чорного моря. Влада припускає, що військові РФ цілилися у Наддніпрянську ТЕС, а влучили у будинок.

Навіщо росіяни намагаються перекласти вину

Російська армія продовжує стріляти по цивільних об’єктах. Оскільки здобути прямих військових перемог вони не можуть, намагаються залякати цивільних. Інколи вони навіть заздалегідь анонсують удари. Так було із ударом по ТЕС.

Що тепер

І хоча Олексій Арестович вже заявив, що вина РФ однозначна та очевидна, народні депутати України збирають підписи під зверненням до глави Офісу президента Андрія Єрмака, повідомляє Детектор Медіа. Парламентарі просять звільнити радника керівника Офісу президента України Олексія Арестовича. Його слова спричинили резонанс для пропагандистських ресурсів РФ та можуть бути розцінені як умисна дискредитація ППО.

Народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань правоохоронної діяльності В’ячеслав Медяник вважає, що ракетний удар армії РФ по житловому будинку в Дніпрі має стати поштовхом до розгляду питання про позбавлення держави-терористки статусу постійного члена Радбезу ООН.

Цю публікацію було створено за фінансової підтримки Європейського Союзу в партнерстві з DW Akademie. Вміст публікації є одноосібною відповідальністю ІА «Перший Криворізький» та не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Редактор: Денис Шабанін

Посилання скопійовано в буфер обміну