Тютюнова статистика України: як куріння впливає на здоров`я

Тютюнова статистика України: як куріння впливає на здоров`я

Фото: Pixabay

В Україні щоденно курить 45% дорослих чоловіків і 9% дорослих жінок, а серед молоді — 45% юнаків і 35% дівчат. Україна посідає 17 місце в списку країн-лідерів за кількістю курців.

Всього в країні нараховується близько 9 мільйонів активних курців (за даними Головного управління Держпродспоживслужби), що складають третину всього працездатного населення країни. Україна займає друге місце за кількістю викурених цигарок на одного громадянина.

Київський міжнародний інститут соціології у травні 2022 опублікував статистику вживання тютюну серед населення України. Згідно якій:

  • 32% респондентів зараз курять, у тому числі 28% курять щодня. Якщо серед жінок зараз курять (щоденно чи ні) 17%, то серед чоловіків – 50%;
  • за віком найвищі рівні куріння простежуються серед 30-49 річних, серед яких зараз курять 42%. Дещо менше курять респонденти віком 18-29 років (35%) і 50-59 років (31,5%). Найменше курять респонденти більш старшого віку – 22% серед 60-69 річних і 11,5% серед 70% річних;
  • ще 20% респондентів мали досвід куріння раніше (з них 13% у певний період курили на щоденній основі).
Якщо говорити про інші, крім сигарет, тютюнові вироби, то їхнє вживання значно менш поширене і переважно виглядає як значною мірою ситуативне для споживачів.

Пасивне куріння завдає не меншої шкоди. Тютюновий дим, який видихає курець, містить ті самі шкідливі речовини. Пасивне куріння стає причиною понад 1 мільйона смертей у світі.

Усі види сигарет шкідливі однаково. Під час куріння так званих «легких» та ароматизованих сигарет курці, як правило, затягуються глибше. Відповідно, кількість шкідливих речовин та канцерогенів, які потрапляють до легень, є ще більшою. Крім того, в більшості «легких» сортів сигарет високий вміст смоли.

Читайте також: рік після ухвалення комплексного антитютюнового Закону №1978: що змінилося

За даними, які наводить ГО “Життя” здебільшого молодь недооцінює справжні ризики вживання електронних пристроїв для куріння (ЕПК).

Відповідно до опитування респонденти вважають:

  • ЕПК є менш шкідливими, ніж сигарети — 47%;
  • пасивне куріння ЕПК менш шкідливе для людей, ніж пасивне куріння сигарет — 39%;
  • ЕПК допомагають людям кинути курити звичайні сигарети — 37%;
  • використання ЕПК не може спричинити серйозні захворювання — 29%.
Причини вживання ЕПК (серед респондентів, які курять):

  • допоможуть кинути курити сигарети — 33%;
  • доступні в таких ароматизаторах, як м’ята, цукерки, фрукти або шоколад — 28%;
  • можна використовувати в місцях, де сигарети заборонені — 22%;
  • можуть бути менш шкідливими для мене, ніж сигарети — 18%;
  • можуть бути менш шкідливими для людей навколо мене, ніж сигарети — 17%.
За офіційною статистикою в Україні щороку від хвороб, пов'язаних з курінням, помирає 120 тисяч чоловік. У світі ця цифра сягає 8 мільйонів людей. Тютюновий дим містить понад 7 000 хімічних сполук, з яких щонайменше 250 є токсичними, а 69 спричиняють онкологічні захворювання.

Відмова від куріння може знизити ризик захворювань. Так, протягом 5 років у людей, що кинули палити, ризик померти від раку легень поступово знижується і доходить до рівня, порівняного з рівнем некурящих. Ризик серцево-судинних захворювань знижується на 50% протягом першого або другого року після відмови від паління.

Розрахунки Всесвітнього банку свідчать про те, що економічні збитки України від тютюну складають близько 2 мільярдів доларів щорічно.

На фоні зменшення престижності куріння, тютюнова індустрія знаходить нові шляхи, аби знову перетворити згубну залежність на тренд за допомогою маніпулятивних підходів та величезних витрат на рекламу — наприклад, у США тютюнові компанії витрачають щодня 23 мільйони доларів.

В Україні тютюнові корпорації повідомляють, що за останні роки витратили 200 мільйонів доларів на залучення людей до куріння електронних пристроїв для куріння.

Щоб дізнаватись новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до telegram-каналу "Першого Криворізького"

Редактор: Денис Шабанін

Посилання скопійовано в буфер обміну