Невидиме сильніше за видиме: у Кривому Розі пройшов концерт “Контур”

Невидиме сильніше за видиме: у Кривому Розі пройшов концерт “Контур”

Фото: Олег Колесник

13 грудня у Кривому Розі відбувся мистецький захід “Контур” — це спільний проєкт Стаса Корольова та проєкту warнякання. Музиканти проводять тур по дев’яти прифронтовим містам України, які зазнали обстрілів або пережили активні бойові дії, й залучають до діалогу мешканців та мешканок міст, у які приїжджають.

На заході побувала журналістка “Першого Криворізького”.

Захід розпочався з виступу гурту warнякання — Антон Слєпаков, засновник гуртів "ВГНВЖ" (раніше "Вагоновожатые") та "И Друг Мой Грузовик", читав вірші-рефлексії про війну під музичний супровід Андрія Соколова. Вірші Антона не залишили криворіжців байдужими. Це близькі майже усім українцям історії: про перші дні війни, евакуацію з-під обстрілів, біженство, покинутого пса, якого підібрали поліцейські на Київщині та назвали на честь міста, де знайшли тварину — Ірпінь.


Тему війни не оминув і Стас Корольов, учасник шоу “Голос країни” та гурту Yuko. Він зібрав топові запити у українців за місяці великої війни у гуглі й написав з них “Який сьогодні день війни”


У другій частині вечора до діалогу у форматі міжнародної конференції ідей та новацій TED запросили активістів та активісток.

Серед них дніпрянин Євген Гончаров, засновник Модуля — митцівні, де виступають музиканти, показують кіно та влаштовують виставки сучасного мистецтва. Євген розповів про те, як будувати спільноту навколо ідеї, і як спільнота допомагає у скрутні часи.


“Не треба боятись, що ви не знайдете однодумців. Якщо є велика кількість людей, які об’єднались навколо летючого макаронного монстра, то ваша ідея також знайде відгук серед інших і разом ви досягнете успіху”, — сказав Євген.

Криворіжець Роман Морозов, співзасновник КГЦ Шелтер+, говорив про актуальність філософії українського філософа 18 сторіччя Григорія Сковороди: “У Григорія Сковороди є така фраза: «Чи бачиш тепер, друже мій Афанасій, що невидиме сильніше за видиме і що видиме залежить від невидимого?…» Перша думка важлива для нас сьогодні – «невидиме сильніше за видиме» і друга – «видиме залежить від невидимого». І хтось скаже: окей, це хороша теорія, але як це працює під час війни, якщо на нас летить фізична ракета? Як щось невидиме може бути сильніше за видиму ракету?

І в мене є хороша відповідь для вас: насправді сьогодні Україна стоїть 10 місяців і не здалася, і не захоплена Російською Федерацією, хоча були прогнози «за три дні взяти Київ, Україну», тому що є щось невидиме, що дозволяє нам триматися. Один з невидимих пунктів — це те, що на нашому боці, на нашій стороні правда і це щось невидиме, абстрактне, але саме те, що ми праві – абсолютно, беззаперечно, однозначно, правда на стороні України. Тому-то сьогодні весь цивілізований світ дає Україні безпрецедентну допомогу”.



Режисерка та авторка мистецьких проєктів Євгенія Відіщєва розповіла про волонтерство під час Євромайдану, про свій досвід мистецьких та театральних проєктів з підлітками у прифронтових містах, про центр в Олександрівці Херсонської області.


За словами директора гурту Стаса Корольова, Сергія, тут, у Кривому Розі, були найвдячніші слухачі.

Захід проходив у культурно-громадському центрі Шелтер+ і був безкоштовним для відвідувачів.

Щоб дізнаватись новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до telegram-каналу "Першого Криворізького"

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну