Мій герой Іван — не регіонал: молодь вимагає назвати гімназію №122 у Кривому Розі іменем загиблого захисника

Мій герой Іван — не регіонал: молодь вимагає назвати гімназію №122 у Кривому Розі іменем загиблого захисника

Фото: Перший Криворізький

Минулого тижня у Кривому Розі на розгляд до міської ради передали пропозицію про найменування гімназії №122 ім’ям Олександра Голякова. У місті вже є вулиця Олександра Голякова — полковника Національної гвардії України, який має досить скандальну репутацію. Представники криворізької громадськості пропонують перейменувати гімназію на честь її випускника, військовослужбовця Івана Покідька, який загинув 9 березня 2022 року, захищаючи Україну від російських загарбників.

Олександр Голяков, іменем якого колектив гімназії на громадських слуханнях запропонував назвати навчальний заклад, був директором комунального підприємства "Муніципальна гвардія" і головою громадського угрупування "Криворізька гвардія", яку звинувачують у застосуванні сили проти мітингувальників, а Голякова прозвали "полковником-тітушководом". Поки що рішення щодо найменування гімназії іменем Олександра Голякова носить рекомендаційний характер і остаточне слово за депутатами на сесії міськради.

На громадських слуханнях зареєструвалися 223 людини. Щодо найменування надійшло всього 150 пропозицій.

Жодної вулиці у Кривому Розі не названо на честь загиблих у російсько-українській війні, — зазначила членкиня робочої групи з перейменування об'єктів топоніміки у Кривому Розі Ольга Гончар-Хвостова. — Ім'я Голякова вже присвоїно вулиці Арзамаській у Саксаганському районі. Це — більш ніж достатня меморіалізація цієї людини. Я отримала письмовий дозвіл від матері Івана Покідька, і надіслала його 11 листопада. Але зареєстрували це 14 листопада, тому не внесли до реєстру пропозицій на слухання.
Письмовий дозвіл обов'язково береться у найближчих родичів тих, на честь кого люди хочуть назвати об'єкт топоніміки або заклад. Директорка гімназії №122 на слуханнях зазначила, що Олександр Голяков брав участь у шкільних заходах і був її другом. За її словами, ще 27 серпня 2021 року, колективі вирішив назвати гімназію на честь Голякова, який помер у 2020 році.

Питання перейменування закладу вирішили ще до повномасштабного вторгнення, — сказала директорка гімназії №122. - Олександр Головатий співпрацював з нашою гімназією.
Натомість на громадському слуханні виступали й люди, які висловились проти того, щоб назвати гімназію на честь Олександра Голякова. Це зафіксували наші колеги з інформаційного агентства «Експерт-КР».


Мій кращий друг Іван Покідько навчався у цій школі, — сказала студентка Єлизавета Канєвська, авторка петиції щодо названня гімназії іменем Івана Покідька. — Ще у школі він демонстрував активну громадянську позицію, був членом шкільних органів самоврядування.

Його тато був учасником Антитерористичної операції. Іван Покідько навчався в Українській Академії Лідерства. В Академії він створив проєкт "Озброєні", де готував лекції для військовослужбовців. Під час повномасштабного вторгнення ніс службу у 3 окремому полку імені Святослава Хороброго. Українські захисники віддали найцінніше у цій війні — своє життя. І наш обов'язок — їх вшанувати.

Іван Покідько загинув 9 березня 2022 року, захищаючи Україну від російських окупантів. Президент України Володимир Зеленський 2 червня 2022 року нагородив Івана Покідька орденом «За мужність» III ступеня посмертно. Йому було 19 років.

Депутатка міськради Наталія Шишка на громадських слуханнях зазначила:

Є свідчення, що Голяков був організатором криворізького антимайдану. Я була свідком, як він публічно виступав на захист режиму Януковича. Він очолював громадське об'єднання "Криворізька гвардія". Ця організація займалась підвозом "тітушок" на антимайдан.

Є свідчення, що Голяков планував зібрати 20 тисяч людей у це об'єднання, яке не мало жодних підстав для "регулювання порядку" у місті.

Голяков у 2014 році публічно, перед виконкомом міськради Кривого Рогу, неоднозначно висловлювався щодо людей, які збирались на майданах у своїх містах і протестували проти Януковича і зміни курсу євроінтеграції. Про учасників Революції Гідності Олександр Голяков говорив так:

Они хотят нести хаос! Но этого не будет! ... в районах западной Украины они пришли, захватили здания, а дальше не знают, что делать! Одни слова!

Молодь України організувала Онлайн-пікет Пам‘яті Івана Покідька. Вони закликають назвати гімназію іменем загиблого Героя.









фото з інстаграм glory.to.pokidko.ivan


Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну