Як економити мільйони гривень на опаленні — історія медзакладу у Широківській тергромаді

Як економити мільйони гривень на опаленні — історія медзакладу у Широківській тергромаді

Фото: Перший Криворізький

Другий рік поспіль для опалення одного із медзакладів у Широківській територіальній громаді Криворізького району використовують котельню на пелетах. Це економить кошти, говорять медики та чиновники.

Журналісти “Першого Криворізького” побували у котельні.

Раніше для опалення використовували газову котельню. Зараз вона законсервована. Медична директорка лікувального закладу пані Любов, яка показала медійникам котельню, говорить, що торік на такому опаленні лікарні вдалося зекономити майже мільйон гривень.




Зараз заклад має пелетів (пресовані відходи сільгоспвиробництва, - авт.) на два сезони вперед і майже не залежить від постачання електроенергії. Адже якщо світла раптом не стане — мають генератор, який зможе підтримувати роботу котельні. Щоправда, для повноцінного функціонування потрібен більш потужний генератор.


Питання не лише в коштах, а й в ефективності опалення — котел на пелетах має коефіцієнт корисної дії вище, ніж газовий. Якщо раніше він дорівнював 40%, то нині 80%, говорить голова тергромади у Широкому Олександр Кокул.

Ще цей котел достатньо простий у обслуговуванні, говорить Анатолій Борсук, який обслуговує котельню.



"У котельні є комп’ютери, вони запрограмовані на подачу пелетів, подачу повітря в котел, а оператор може лише регулювати температуру та час від часу додавати сировину”, – говорить Анатолій Борсук.






Щоб дізнаватись новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до telegram-каналу "Першого Криворізького"


Редактор: Тетяна Корник

Посилання скопійовано в буфер обміну