Допомога військовим, теробороні, переселенцям — як працює волонтерський штаб “Кривий Ріг”

Допомога військовим, теробороні, переселенцям — як працює волонтерський штаб “Кривий Ріг”

Фото: Перший Криворізький

З першого дня повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну в історичному центрі Кривого Рогу працює команда волонтерів, які допомагають як військовим, теробороні, так і вимушеним переселенцям.

Як все починалось

24 лютого у штаб тероборони міста вишикувалась черга — у батальйон почали набирати людей. Цього ж дня прийшли до штабу ТрО і волонтери з “39 жіночої сотні самооборони Майдану. Хлопці та дівчата мали досвід, адже споряджали на фронт земляків ще у 2014 році. Тепер одразу організували харчування, забезпечення усім необхідним: бронежилетами, тепловізорами, теплими речами,взуттям та іншим, пригадує активіст та волонтер Олег Сампір.
“У перший день повномасштабної війни ми зібрались і почали організовувати захист Кривого Рогу. Головна задача у батальйону була закрити кордони міста. Наша задача — забезпечити захисників міста теплими речами, павербанками, харчами. На вулиці готували чай і печиво, привозили теплі речі, продукти”,
— розповідає як зустріли перший день вторгнення РФ волонтер Руслан Бондаренко.

Руслан Бондаренко
Людей у штаб ТрО прибувало, у складі також накопичувалось багато речей. На початку березня вже треба було зберігати та сортувати речі деінде, адже у штабі батальйону ставало дуже тісно.

Волонтери отримали від підприємця можливість безоплатно використовувати приміщення майже навпроти штабу. Так будівля на Поштовому перетворилась на напівхаб, де сортували одяг, зварювали стелажі для речей, робили знаки для замінованих територій, зберігали різні необхідні речі, які потім везли тероборонівцям.
“Наші волонтерки зробили стільки, що деяким чоловікам треба заздрити.
Групи з батальйону приїжджали 24/7, треба було робити все дуже швидко, доводилось і вночі сюди бігати”, — говорить Олег Сампір.

Олег Сампір
Люди приходили і йшли далі, когось забрали в армію, хтось поїхав за родичами та потрапив під окупацію.

У квітні активні криворіжці Олег Сампір, Руслан Бондаренко, Богдан Рижак, Олександр Лікаренко, Сергій Сорочкін та Ольга Афанасьєва зібрались та вирішили “узаконити” діяльність та зареєстрували благодійну організацію “Волонтерський штаб Кривий Ріг”.

Команда “Волонтерського штабу Кривий Ріг”

У штабі журналістів “Першого Криворізького” зустрічає волонтерка Лариса, вона переїхала у Кривий Ріг з Лисичанська. Тут разом з сином та іншими волонтерами жінка збирає з жерстяних бляшанок та гофрованого картону заготовки для окопних свічок.

Лариса
Щоб зробити такі свічки необхідні жерстяні банки з-під кави, горошку, кукурудзи, гофрований картон, віск або парафін у великій кількості. В одну баночку входить 250 грамів парафіну або воску. Горить така окопна свічка від 4 до 6 годин.

За день волонтери виготовляють 100-150 таких напівфабрикатів, які потім наповнюють парафіном та воском.
Ці свічки необхідні українським бійцям не лише для освітлення, а вони допомагають зігріти приміщення, сушити одяг, розігрівати їжу у складних побутових умовах на фронті.

Лариса проводить для журналістів невелику екскурсію штабом і знайомить із Вікторією. Жінка родом із Бахмуту, зараз вона шиє подушки для військових та переселенців. Адже люди тікали від обстрілів та окупації з мінімумом речей. Потрібен комфортний сон і для військових — на передову подушку з дому не повезеш. Вікторія приїхала у Кривий Ріг у кінці квітня, нещодавно перевезла звідти до себе і свекрів, а чоловік залишається на Донеччині. “Там пекло”, — лаконічно говорить жінка. У соцмережі Вікторія побачила, що у волонтерському штабі потрібні руки. Тепер вона частина команди волонтерів.

Вікторія
“Якщо у криворіжців є можливість, нехай приносять тканину, тік, можливо, у когось є стара бавовняна тканина, яка вже не потрібна, з неї ми пошиємо постільну білизну або подушки”, — говорить Вікторія.
Оксана з Маріуполя сортує одяг. Відбирає речі для немовлят, пізніше їх передадуть для породіль.

“Ваше місто, — говорить нам з оператором Оксана, — нас прихистило, я переїхала у Дніпро у квітні, а у травні приїхала у КР. Влітку ходила плести маскувальні сітки, а зараз сортую одяг”.

Найбільша потреба переселенців нині у житлі, вважає Оксана.

Оксана
“Продукти є, місто та волонтери забезпечують. Але багато людей потребують житла і бажано недорогого. Все, що ми отримуємо від держави, як допомогу переселенцям, йде на оплату житла”, — каже жінка.

Криворожанці Яні Слобідській у березні зателефонував друг і сказав, що треба допомога на волонтерському складі, куди привозять речі. Дівчина прийшла і почала розбирати, видавати.
“Перші потоки переселенців — це довжелезні черги. Запити у людей були дуже різні: речі, предмети побуту, люди потребували всього. Зараз за день приходить близько 15 людей. Актуальний запит — тепле чоловіче взуття”, — каже Яна.

Яна Слобідська
Ірина Білка, мешканка Кривого Рогу, давно хотіла стати волонтеркою. У березні Іра почала з плетіння сіток. За необхідним матеріалом для плетіння дівчина приїжджала у волонтерський штаб на Поштовому.

“Приїхала один раз, другий, так і залишилась тут. Робимо окопні свічки, білизну, смаколики для військових”, — говорить Іра.

Ірина Білка
“Ми зараз їздимо на звільнені території, роздаємо продуктові набори, допомагаємо лікарням, приганяємо автівки для ЗСУ. Все це завдяки донатам небайдужих людей та друзів і партнерів за кордоном”,
— розповідає виконавча директорка волонтерського штабу Ольга Афанасьєва. Ользі 45 років, поза волонтерством жінка працює керівницею підрозділу у великій компанії.Свій волонтерський шлях почала 25 лютого, вона прийшла з бажанням допомогти. Ольга допомагала сортувати речі, збирати кошти та розвозити необхідне на блокпости. Жінка особисто у березні пригнала 4 автівки невідкладної допомоги із Польщі. Придбати автівки допомогла благодійна фундація “Паляниця” з Польщі. Також Ольга приганяла автівки для ЗСУ. Загалом Волонтерський штаб Кривий Ріг передав на потреби збройних сил 18 автівок.

Ольга Афанасьєва
Найбільше Штаб нині допомагає переселенцям, говорить Ольга. Але не забувають і про захисників: генератори, прибори нічного бачення, каски, тактичні навушники, перчатки, берці — все замовляють за кордоном.

Також волонтери влаштовують благодійні культурні заходи у “Бомбіку”, де всі охочі можуть залишити донат, який піде на потреби ЗСУ.

Якщо ви бажаєте допомогти наблизити перемогу та пережити важкі часи переселенцям, можете приносити теплі речі, жерстяні банки з-під консервованих продуктів, віск та парафін у штаб за адресою проспект Поштовий, 51.

Або переказати кошти за реквізитами:

БО БФ "ВОЛОНТЕРСЬКИЙ ШТАБ КРИВИЙ РІГ"
Рахунок отримувача:
UA743052990000026000000407145
Код отримувача: 44877543
АТ КБ "ПРИВАТБАНК"


Цю публікацію було створено за фінансової підтримки Європейського Союзу в партнерстві з DW Akademie. Вміст публікації є одноосібною відповідальністю ІА “Перший Криворізький” та не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Фото: Даніїл Токмаков

Відео: Даніїл Токмаков

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну