Жнива під обстрілами: як збирають врожай у Криворізькому районі

Жнива під обстрілами: як збирають врожай у Криворізькому районі

Фото: Перший Криворізький

Криворізький район щоденно зазнає обстрілів, але аграрії продовжують збирати урожай 2022. Ворог навмисно підпалює наші хліба, обстрілює поля – запальними снарядами стріляють одразу у три різні точки – так рятувальникам важко загасити полум’я.

Через такі обстріли горіли поля у Нивотрудівській, Зеленодольській та Широківській громадах.

Нині фермери збирають ріпак і ранні зернові – ячмінь і озиму пшеницю.

За словами голови Криворізької районної військової адміністрації Євгена Ситниченка, цьогорічний врожай непоганий. В середньому ячменю збирають 35-40 центнерів з гектара. найменший показник — 16 центнерів з гектара.


Жнива проходять за графіком. Але ці жнива дуже відрізняються від торішніх, бо ж тепер через світломаскування вночі в поле ніхто не виходить.

“Логістика повністю порушена, аграрії змушені складати продукцію на склади, ті, хто їх не мають, вивозять зерно на елеватори й там складають. Трейдери зараз не забирають зерно і не вивозять у порти, адже вони заблоковані”, — говорить радник голови Криворізької районної військової адміністрації та фермер Олександр Фастовець.

Окупанти захопили більшу частину узбережжя України. Решта портів заблокована російським флотом.

Через це аграрії вимушені продавати продукцію у 2-3 рази дешевше собівартості.


В перспективі це негативно позначиться на майбутній посівній кампанії, адже аграрії вимушені будуть засівати менше полів.Фермери сподіваються на роботу Президента, Міністерства аграрної політики України та міжнародних партнерів, щоб була змога транспортувати зерно морем. Якщо цього не станеться, аграрії будуть збільшувати складські приміщення. В них зерно може зберігатись рік-півтора.

“Кожен зараз має свій фронт. Як ЗСУ тримають свій, так і аграрії працюють на своєму фронті, аби забезпечити продовольчу безпеку України. Це наш обов’язок”, — говорить Олександр Фастовець.


У полях у прифронтових Зеленодольській та Широківській громадах,жнива не відбуваються через постійні обстріли.


фото надане Євгеном Ситниченко
Враховуючи всі обставини посівної, логістики та воєнного часу, у Міністерстві аграрної політики очікують хороший врожай – вищий від середнього за останні п’ять років – від 50 млн тонн зернових. Про це розповів перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час телемарафону.



Фото: Даніїл Токмаков

Відео: Даніїл Токмаков

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну