У соцмережах обговорюють доцільність святкування Масляної у криворізьких школах

У соцмережах обговорюють доцільність святкування Масляної у криворізьких школах

Фото: Первый Криворожский

У фейсбуці на сторінці ГО «Основи Свідомості» опублікована інформація про те, що у деяких школах Кривого Рогу учнів відволікають від освітнього процесу заходами, присвяченими святкуванню Масляної.

Автори посту пишуть, що 4 березня у декількох навчальних закладах міста адміністрація шкіл організувала свято Масляної.

« Звичайно найкраще організовувати заходи (масляну, планетарії, театри, репетиції, олімпіади...) під час занять. Особливо, якщо захід має на меті збір (заробіток) грошей. Але за всі ці свята з своїх гаманців платять, через репетиторів, батьки. Звичайно не всі батьки погоджуються з такими «святкуваннями », - пишуть на сторінці ГО «Основи Свідомості» у фейсбуці.

Криворожанка Тетяна Кошевко у фейсбуці пише, що в одній зі шкіл міста замість 5-го уроку для учнів молодших класів провели свято Масляної. Старшокласники, за словами Тетяни, будуть святкувати Масляну завтра теж замість уроків.

« Не розумію, чому саме зараз, коли відбувається російська агресія? Я не пам‘ятаю, щоб ми раніше це свято святкували.... Ні в радянські часи, ні коли мої старші діти вчилися, такого не було... Що це? Вчителі не тільки перестали критично мислити, а ще й мізки повідшибало? Бояться сказати правду, що ніколи такого не було », - пише криворожанка.

Читайте також: Щоб уникнути поборів, батькам однієї з криворізьких шкіл порадили створити власний фінансовий фонд

Деякі батьки криворізьких школярів стверджують, що вони категорично проти того, аби у навчальних закладах святкували Масляну, а не свято Колодія.
Зазначимо, що свято Колодія – одне з праслов’янських свят доби Трипільської культури. Українці на це свято вживали вареники, заправляючи їх маслом чи сметаною.

Колодій – маленький Сонце-Бог, який підріс і почав розкручувати Сонячне Коло, тобто став Коло-Дієм.

Свято Колодія — одне з праслов’янських свят, яке сягає доби Трипільської культури. Це низка обрядових дійств на честь весняного пробудження природи, відоме як Колодія, Колодка, Масляна тощо.

Колодій збігався з останнім тижнем М’ясниць напередодні Великого посту.

Дата Масляної міняється щороку - залежно від дати святкування Пасхи. Традиційні атрибути святкування – млинці та опудало Масляної. Це – одна з запозиченої язичницької традиції. Під чучелом розуміють богиню зими Мару. Також на Масляну у росіян прийнято кататися на санчатах.

Читайте також: Батьки криворізьких школярів можуть онлайн поскаржитися чиновникам на якість харчування в їдальнях





Як ви вважаєте, що мають святкувати криворізькі учні у школі?

55.32% (156 голосів) Масляну
9.57% (27 голосів) Колодія
19.86% (56 голосів) Проти святкувань
15.25% (43 голосів) Мені байдуже

282 відповідей

Коментарі (5)

Старый

20:18, 04 березня 2019

Москва 51 я тя опередил-нх вали!

Эйяфьядлайекюдль

20:42, 04 березня 2019

Все в наших школах было. И театры с экскурсиями и ярмарками - по субботам и на каникулах, и встречи с интересными творческими людьми - после занятий. Олимпиады во время уроков, но для тех детей, кто опережал программу. Смысл и был в том, что школу представляли лучшие. И не было никакого недовольства. Да и желающих тратить свое время в свободные дни и часы. - как со стороны педсостава, так и детей - было немного. Только как обязаловка. Которой сейчас поменьше из-за врзможных жалоб. Вот и выбор для родителей. Репетиторы или убитые выходные.

geozanza

21:04, 04 березня 2019

Детей выведут на улицу в район Юбилейной на ярмарку. К ярмарке надо что-то испечь или блинов нажарить , или купить что-то в три дорого , чтоб потом продать на ярмарке за копейки. Мне вообще непонятен весь этот феншуй с ярмаркой. Может проще денег сдать да и все? Что печь, когда печь? Но дочь говорит - они будут отстаивать чемть школы. )) вот так-то

valewska

06:44, 05 березня 2019

У нас любое мероприятие превратят в мракобесие. День города, Масленица,выпускные теперь в яслях (????)садиках, начальных (???)классах.

Малефисента

11:44, 05 березня 2019

Родители - долбодятлы. Давайте тогда и дни рождения отмечать не будем, и Новый Год. У нас же российская агрессия. Давайте вообще лишим детей праздников. Пусть тупо как роботы. Потом не удивляйтесь, если они превратятся в агрессивных неуправляемых долбо*** Если не будет одного урока, та даже целый день не будет уроков, тупее дети не станут.

Посилання скопійовано в буфер обміну