Мінрегіон прагне швидко усувати аварії на водопроводах, а Кривбасводоканал хоче інвестицій

Мінрегіон прагне швидко усувати аварії на водопроводах, а Кривбасводоканал хоче інвестицій

Фото: Первый Криворожский

12 грудня заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе розповів, що нові зміни у ДБН пришвидшать реагування держводоканалів під час аварійних ситуацій на водопроводах.
Тим часом у Кривому Розі заявили, що комунальному підприємству «Кривбасводоканал» знадобиться близько 300 років, щоб замінити усі старі труби, якщо заміни проходитимуть такими темпами, як сьогодні.

Читайте також: Через черговий порив водопроводу сотні криворіжців залишилися без води


Лев Парцхаладзе повідомив, що в Україні вводиться можливість проведення автоматичного моніторингу тиску в системах холодного та гарячого водопостачання. Це дозволить оперативніше виявляти та реагувати на аварійні та інші надзвичайні ситуації на водопроводах. Відповідні зміни у ДБН В.2.5-64:2012 «Внутрішній водопровід та каналізація. Частина І. Проектування. Частина ІІ. Будівництво» опубліковані 30 листопада 2018 в Інформаційному бюлетені Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №11/2018 та вступлять в дію 28 лютого 2019 року.

«У будівельних нормах щодо водопроводу та каналізації досі не були прописані сучасні рішення швидкого та оперативного виявлення аварій. Тому у нових змінах у ДБН прописана можливість встановлювати прилади вимірювання тиску води, щоб ця інформація оперативно передавалася на диспетчерський пункт. Це дозволить постійно моніторити ситуацію і швидше виявляти несправності», — сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

За його словами, це сприятиме підвищенню надійності водопостачання для населення.

Також 12 грудня прес-служба комунального підприємства «Кривбасводоканал» повідомила, що для того, щоб замінити усі старі трубі у місті їм треба близько 300 років, якщо заміни проходитимуть такими ж темпами, як зараз.

Читайте також: Через низький тиск у трубах Кривбасводоканалу жителі приватного сектора залишилися без води і опалення, - свідки подій

Також у Кривбасводоканалі стверджують, що в середньому зношеність мереж водопостачання та водовідведення становить більше 60%. За попередніми підрахунками фахівців підприємства, повна модернізація водопроводів та каналізації потребує приблизно 700 мільйонів гривень, яких у підприємства немає.

Тому сьогодні на офіційному сайті Кривбасводоканалу акцентують увагу на необхідності додаткового фінансування з боку інвесторів та зміни акцентів від ремонтів на заміни. Чи звертались керівники підприємства до інвесторів - не повідомляють.


Посилання скопійовано в буфер обміну