На Дніпропетровщині розпочався сезон посиленого епіднагляду за холерою

Фото: Фото з відкритих джерел
Про це повідомляє «Перший Криворізький» із посиланням на Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвобор.
Захворювання на холеру становить серйозну небезпеку, адже збудник може швидко поширюватися в теплу пору року, коли люди частіше вживають сиру воду, овочі та фрукти. Особливо загрозливою є стрімкість перебігу хвороби — у важких випадках вона може призвести до смерті за кілька годин.
Холера — це гостре кишкове інфекційне захворювання, яке викликає важку водянисту діарею та небезпечне зневоднення організму. Хвороба передається через заражену воду, їжу або брудні руки, а спалахи зазвичай пов’язані саме з водним фактором.
Єдиною установою в області, що проводить лабораторний контроль за циркуляцією холерного вібріона у довкіллі, є Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України. Перевірки зразків з водойм проводяться щороку впродовж літнього сезону — з червня по вересень.
Фахівці закликають мешканців дотримуватись елементарних правил, аби вберегтися від небезпечного захворювання:
- пити тільки гарантовано безпечну воду;
- ретельно мити овочі, фрукти, ягоди;
- уникати відпочинку в несанкціонованих місцях;
- не купувати їжу в місцях стихійної торгівлі;
- дотримуватись правил особистої гігієни;
- уникати контактів з людьми, які мають симптоми кишкових інфекцій.
- сильне зневоднення, яке виникає дуже швидко;
- блювання, часто без нудоти;
- м'язові судоми через втрату солей;
- сухість у роті й спрага;
- зниження або відсутність сечовиділення;
- слабкість, запаморочення;
- западіння очей, втрата еластичності шкіри;
- зниження артеріального тиску, прискорене серцебиття.
- шок;
- втрата свідомості;
- смерть протягом кількох годин без лікування.
- негайно звернутися до лікаря;
- почати регідратацію (вживання сольових розчинів або спеціальних регідратаційних засобів);
- уникати самолікування.