З’їла копчене сало зі стихійного ринку: мешканка Дніпропетровщини захворіла на ботулізм

З’їла копчене сало зі стихійного ринку: мешканка Дніпропетровщини захворіла на ботулізм

Фото: smokehouse.ua (ілюстрація)

У Дніпропетровській області зареєстрували черговий випадок захворювання на ботулізм – жінка вживала в їжу копчене сало домашнього виготовлення, придбане на стихійному ринку.

Про це повідомляє «Перший Криворізький» із посиланням на сайт Держспоживслужби у Дніпропетровській області.

Наразі мешканку Дніпра госпіталізували до інфекційної лікарні, їй ввели протиботулінічну сироватку.

Це вже третій випадок захворювання на ботулізм з початку 2025 року, зареєстрований у Дніпропетровській області – загалом постраждали 8 людей, серед яких 3 малолітніх дітей, один чоловік помер.

У першому випадку сімейна пара з Дніпра вживала в їжу непатрану в’ялену рибу домашнього виготовлення. Жінку вдалося врятувати, чоловік помер через несвоєчасне звернення по медичну допомогу.

У другому випадку, коли постраждали 3 малолітніх дітей та 2 дорослих з однієї родини, люди вживали в їжу сиров’ялену ковбасу домашнього виготовлення.

Протягом 2024 року на Дніпропетровщині на ботулізм захворіли 6 людей. Усі випадки пов’язані зі вживанням в їжу в’яленої, копчено-сушеної риби та рибних консерв невідомого походження.

Харчовий ботулізм — серйозна та потенційно смертельна хвороба. Її інкубаційний період становить від 2 годин до 10 днів, найчастіше 8-36 годин.

Симптоми ботулізму

Ранні симптоми включають помітну втому, слабкість і запаморочення, які зазвичай супроводжуються затуманенням зору (двоїнням в очах), сухістю в роті та труднощами з ковтанням і мовленням. Також можуть виникнути блювота, діарея, закреп і здуття живота. Захворювання може прогресувати до слабкості в шиї та руках, після чого спостерігається ураження м’язів шиї та кінцівок.

Для профілактики харчового ботулізму потрібно дотримуватись правил гігієни та належної практики приготування їжі, зокрема під час нагрівання та стерилізації. Особливу увагу приділяйте консервам (м’ясу, грибам, овочам), рибі (в’яленій, копченій, солоній), морепродуктам, ковбасним виробам.

Щоб вберегтися від ботулізму, уникайте споживання:
  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м’ясних та грибних консервів;
  • консервів домашнього виробництва;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Посилання скопійовано в буфер обміну