Сімейна пара з Дніпропетровщини захворіла на ботулізм, з’ївши сушену рибу: чоловік помер

Сімейна пара з Дніпропетровщини захворіла на ботулізм, з’ївши сушену рибу: чоловік помер

Фото: novosti-n.org (ілюстрація)

У Дніпропетровській області зареєстрували перші у 2025 році випадки ботулізму – захворіла сімейна пара з Дніпра, з’ївши сушену рибу. Жінка в реанімації, чоловік – помер у лікарні.

Про це повідомляє «Перший Криворізький» із посиланням на сайт Держспоживслужби у Дніпропетровській області.

Мешканці Дніпра 1964 року народження з’їли сушену тарань домашнього приготування:
  • жінку у важкому стані госпіталізували до реанімації 16 березня. Вона – на інтенсивній терапії;
  • чоловік звернувся по медичну допомогу 17 березня. У важкому стані його також госпіталізували до реанімації. Проте ранком 18 березня чоловік помер.

В обох встановили діагноз «Ботулізм». У залишках в’яленої риби, яку вживали постраждалі, виявили ДНК Cl.botulinum, Neurotoxin genes.

Як ми писали раніше, у 2024 році на Дніпропетровщині зареєстрували 6 захворювань на ботулізм. Усі – пов’язані зі вживанням у їжу саме в’яленої, копчено-сушеної риби чи рибних консерв невідомого походження.

Харчовий ботулізм — серйозна та потенційно смертельна хвороба. Її інкубаційний період становить від 2 годин до 10 днів, найчастіше 8-36 годин.

Симптоми ботулізму

Ранні симптоми включають помітну втому, слабкість і запаморочення, які зазвичай супроводжуються затуманенням зору (двоїнням в очах), сухістю в роті та труднощами з ковтанням і мовленням. Також можуть виникнути блювота, діарея, закреп і здуття живота. Захворювання може прогресувати до слабкості в шиї та руках, після чого спостерігається ураження м’язів шиї та кінцівок.

Для профілактики харчового ботулізму потрібно дотримуватись правил гігієни та належної практики приготування їжі, зокрема під час нагрівання та стерилізації. Особливу увагу приділяйте консервам (м’ясу, грибам, овочам), рибі (в’яленій, копченій, солоній), морепродуктам, ковбасним виробам.

Щоб вберегтися від ботулізму, уникайте споживання:
  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м’ясних та грибних консервів;
  • консервів домашнього виробництва;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Посилання скопійовано в буфер обміну