У Кривому Розі вперше за 8 рокiв зареєстрували випадок захворюваності на лістеріоз

Фото: Freepik (ілюстрація)
Про це повідомляє «Перший Криворізький» з посиланням на Криворізький районний відділ Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб.
У місті випадки захворювання на лістеріоз не реєструвались з 2017 року.
Зараз захворів підліток 2013 року народження.
В Україні це другий випадок в цьому році, перший випадок зафіксували у Закарпатській області в березні.
У минулому році в країні зареєстрували 3 випадки захворювань на лістеріоз, у
2023 та 2024 роках — по 12 випадків, в 2022 – лише 2.
Лістеріоз - це інфекційне захворювання, яке викликається бактеріями, які широко розповсюджені у природі: у ґрунті, воді та на рослинах. Джерелами інфекції можуть бути дикі гризуни, сільськогосподарські тварини, дикі тварини, бродячі коти і собаки, дикі птахи, також і голуби.
Більшість людей хворіє на лістеріоз через їжу. Небезпечна бактерія може бути у м'ясі, рибі, овочах, фруктах, воді відкритих водойм, ґрунті, піску, молоці, на посуді чи інших предметах, яких торкався хворий або носій. Є ризик зараження при контакті з інфікованими тваринами та птахами, доглядом за ними.
Інкубаційний період триває від 3 до 70 днів, частіше 21 день.
За першими симптомами хвороба схожа на харчове отруєння. Якщо вона прогресує, то страждає центральна нервова система (головний мозок). Після чого з'являються ознаки менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку.
Для літніх людей, людей із ослабленим імунітетом, маленьких дітей та вагітних жінок наслідки можуть бути летальними.
Важливо звернутись до лікаря, якщо у вас з’явилися ознаки харчового отруєння:
- слабкість,
- озноб,
- підвищена температура,
- діарея,
- блювота.
Іншою формою хвороби може бути ангінозно-септична, яка нагадує ангіну.
Профілактика:
- тримати їжу в чистоті;
- розділяти сире і варене;
- ретельно варити їжу;
- їжу зберігати при дотриманні температурного режиму;
- використовуйте безпечну воду та продукти харчування;
- усі продукти харчування потрібно піддавати належній термічній обробці (варіння, смаження, запікання);
- уникати вживання молочних продуктів з непастеризованого молока;
- при вживанні сирих овочів і фруктів потрібно ретельно їх промивати, не вживати пошкоджені овочі і фрукти – лістерії можуть проникнути всередину;
- мити овочі і фрукти потрібно відразу, як ви принесете покупку додому.
- розігрівання у мікрохвильовій печі, бланшування, розморожування при кімнатній температурі не вбиває мікроорганізмів;
- не можна різати варені овочі для салату на дошці, де тільки що розрізали сире м'ясо;
- сирі та готові продукти не можна зберігати на одній полиці в холодильнику, особливістю лістерій є їх здатність розмножуватися у харчових продуктах навіть в холодильнику і морозильній камері.
Читайте також: Як правильно можна зберігати готові страви: поради криворіжцям