Як правильно можна зберігати готові страви: поради криворіжцям
Фото: Freepik (ілюстрація)
Про це повідомляє Апостолівський міжгромадський відділ Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб.
Термін придатності готової їжі залежить від:
- складу продуктів: страви з м'яса, риби, яєць, молочних продуктів, як правило, псуються швидше, ніж страви з овочів та круп;
- способу приготування: варені, тушковані та запечені страви зберігаються довше, ніж смажені;
- умов зберігання: готову їжу слід зберігати у герметичних контейнерах чи пакетах у холодильнику, чи морозильній камері;
- температури: оптимальна температура зберігання готової їжі в холодильнику становить від +4°C до +6°C, а в морозильній камері — від -18°C і нижче.
У середньому холодні страви (салати, холодні закуски, бутерброди) можна зберігати в холодильнику від 1 до 3 днів, а теплі страви (супи, рагу, макарони) – від 2 до 4 днів.
Деякі продукти, такі як пельмені, вареники, котлети, можна заморозити та зберігати у морозильній камері до кількох місяців.
Правила зберігання готової їжі:
- використовуйте герметичні контейнери чи пакети: це допоможе зберегти свіжість їжі та запобігти потраплянню до неї сторонніх запахів;
- зберігайте їжу за оптимальної температури: не залишайте готову їжу при кімнатній температурі надовго;
- не заморожуйте повторно розморожені продукти: це може призвести до втрати смаку та якості їжі, а також до розмноження бактерій;
- розморожуйте їжу у холодильнику: не розморожуйте їжу при кімнатній температурі або мікрохвильовій печі.
Звертайте увагу стан продуктів перед вживанням. Якщо ви помітили будь-які ознаки псування — зміна кольору, запаху, смаку, текстури), — то такої їжі краще не вживати.
Читайте також: Яйця, молоко, сир: топ-6 продуктів, які не можна зберігати у дверцятах холодильника